Kuzey Kore, nükleer
silah denemesi yaptığını açıklayarak, bu alandaki çalışmaları nedeniyle uzun süredir gündemde olan
İran’ın yerini aldı.
ABD’yi tehdit olarak gördüğünü ve kendisine saldırı olmayacağı hususunda güvence verilmediği sürece nükleer çalışmalarıyla ilgili uzlaşma kabul etmeyeceğini bildiren
Kuzey Kore, bu sabahki denemenin doğrulanması halinde, nükleer silah sahibi olduğu bilinen 9.
ülke olacak.
Silah Kontrol Derneği ve
Nükleer Tehdit Girişimi adlı kuruluşların verilerine göre, nükleer silaha sahip olan veya sahip olduğu sanılan ülkelerle tahmini silah kapasiteleri şöyle:
Kuzey Kore: Yarım düzine kadar nükleer silah üretimine yetecek, atomik parçalanmaya uygun materyali bulunduğu tahmin ediliyor. İlk ve başarılı nükleer silah denemesini bugün yaptığını duyurdu.
ABD: 5 binden fazla stratejik savaş başlığı, stratejik silahlardan daha az etkisi olan, savaş alanında kullanım için üretilmiş binden fazla operasyonel taktik silahı ile stoklanmış 3 bin kadar stratejik ve taktik savaş başlığı bulunuyor. ABD, 16 Temmuz 1945’te yaptığı denemeyle bu alanda ilk oldu.
Rusya: Yaklaşık 5 bin stratejik savaş başlığına, 3 bin 500 kadar operasyonel taktik savaş başlığına sahip. Ek olarak, stoklanmış 11 binden fazla stratejik ve taktik savaş başlığı bulunuyor. İlk denemesini 1949’da yaptı.
Fransa: 350 kadar stratejik savaş başlığı bulunuyor. İlk nükleer denemesini 1960’da yaptı.
Çin: 250 kadar stratejik savaş başlığı ve 150 taktik savaş başlığı bulunuyor. İlk denemesini 1964’te yaptı.
İngiltere: Yaklaşık 200 stratejik savaş başlığına sahip. İlk denemesini 1952’de yaptı.
Hindistan: 45-95 arası nükleer savaş başlığı bulunuyor. İlk denemesini 1974’te yaptı.
Pakistan: 30-50 arası nükleer savaş başlığı bulunuyor. İlk denemesini 1998’de yaptı.
İsrail: Nükleer silah kapasitesi hakkında bilgi vermiyor. 200 kadar nükleer savaş başlığı bulunduğu tahmin ediliyor. Nükleer deneme yapıp yapmadığı konusunda bilgi bulunmuyor.
Star