Hamaslı
Başbakan İsmail
Haniye,
kuruluş yıldönümü nedeniyle
Gazze'de toplanan binlerce Hamas taraftarına,
Filistinli grupların
İsrail'le
ateşkese olumsuz baktıklarını söyledi. Haniye, 9 Ocaktan sonra, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı
Mahmud Abbas'ın görev süresini uzatmayacaklarını da vurguladı.
Hamas'ın 21. yıldönümü kutlamaları için, Gazze'nin
batısında, El Rimal bölgesindeki El Ketibe meydanında binlerce Hamas taraftarı toplandı.
Kadın erkek, çoluk çocuk çoğu kişi ellerinde yeşil Hamas flamaları ve başlarında Hamas kasketleriyle meydana geldi. Maskeli ve maskesiz Hamaslı militanlar, güvenlik güçleri ve Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El
Kassam Tugayları da jiplerle meydan etrafında yer aldı.
Topluca şarkıların söylendiği, Hamas'ı
destekleyen sloganların atıldığı
tören ve konuşmalar, Hamas'a bağlı El
Aksa televizyonundan da canlı yayımlandı. Hamas liderlerinden Halil El Haya, meydandakilere özetle, "Sesimizi bütün dünya duysun.
Arap ülkeleri, batılı ülkeler... Hamas çok güçlüdür. Ateşkesi isterse devam ettirecek, istemezse ettirmeyecek güce sahiptir. Hamas, diğer grupların da görüşünü alır ama en güçlü Hamas'tır" diye seslendi.
Fotoğraf: AP
Hamas parti sözcülerinden Eşref Ebu Deyya, kutlamaların, "
İslam projesinin başarısı için 21 yıl boyunca yapılan fedakarlıkların" anısına yapıldığını söyledi.
Sözcü, bugünün, "Hamas'ın ve direniş hareketinin kurulduğu gün, tüm soylu insanların, şehitlerin, gazilerin,
tutukluların ve tüm mazlum Filistinlilerin günü olacağını" ifade etti.
Hamas'ın, Filistin
halkını yönetmek için çok iyi bir
model yaratmayı başardığını da savunan Ebu Deyya, şöyle devam etti:
"Yüksekte durmaya devam edeceğiz.
Kahraman tutuklu kardeşlerimizle dayanışmamız sürecek ve onlara Gilad Şalit'in hala El Kassam hareketinin elinde olduğu konusunda güvence vereceğiz. Bunlar, abdestli,
temiz ellerdir. Kahramanlarımız evlerine dönmedikçe Gilad gün yüzünü göremeyecektir."
İSMAİL HANİYE
Daha sonra kürsüye
İsmail Haniye geldi. Haniye, bir saati aşkın konuşmasında, İsrail'le ateşkes, Filistin'd
e devlet başkanlığı, Filistinli gruplar, özellikle Hamas ve El
Fetih arasındaki
diyalog konuları üzerinde durdu.
Haniye, Filistinli direniş gruplarının ateşkes konusunda olumsuz bir tutum aldıklarını ifade ederken, ateşkesin ne ablukayı kaldırdığını ne de İsrail'in saldırılarını durdurduğunu söyledi. Son bir ayda Gazze Şeridi'nde 20 kişinin öldüğünü belirten Haniye, Filistinli gruplarla ateşkesin durumunu değerlendirdikleri görüşmelerde, "ateşkesin bir işe yaramadığı" görüşünün ağır bastığını ve olumsuz bir tavır ortaya çıktığını kaydetti. Haniye, bu sözlerine rağmen, İsrail'le ateşkesin uzatılmayacağı yolunda herhangi bir cümle sarf etmedi.
"Abbas'ın 9 Ocakta dolan görev süresini uzatmayacağız" diyen Haniye, Filistin'de ana
yasa niteliğindeki "
Temel Yasa hükümlerine göre hareket ettiklerini" ifade etti. Haniye, dış ülkelerden, Arap ülkelerinden Abbas'ın görev süresinin uzatılması için yapılan
baskıların işe yaramayacağını vurguladı. Haniye, FKÖ'nün Abbas'ı Arafat'ın yerine devlet başkanı seçmesiyle ilgili olarak da alaycı ifadeler kullandı ve henüz bir Filistin devletinin kurulmadığını, Abbas'ın böyle davranarak Temel Yasa hükümlerini çiğnediğini öne sürdü.
Haniye, konuşmasında ABD
seçimlerine değinirken de yeni başkan seçilen
Barack Obama ve yönetiminin kendilerine baskı yapması halinde bunun bir işe yaramayacağını savundu ve "
Bush düştü, Hamas düşmedi. Filistin halkı hala ayakta, direniyor ve direnecek" dedi.
Amerikan yönetiminin, Filistin'de, Batı Şeria'da güvenlik kuvvetlerinin oluşturulması için atadığı güvenlik koordinatörü
general Keith Dayton'u da eleştiren Haniye, "Dayton'un yetiştirdiği güvenlik güçlerinin İsrail tarafı ile savaşmak için değil, direnişçileri çözmek, iç olayları bastırmak için eğitildiklerini" söyledi. Haniye, El Halil'de geçen günlerde, yerleşimcilerle Filistinliler arasındaki olaylara atıfta bulunarak, "Bunun en büyük örneğini El Halil'de gördük. Yerleşimciler Filistinlilerin evlerini yakarlarken, Filistin güvenlik güçleri onları sadece izlemekle yetindi ve hiçbir şey yapmadılar" diye konuştu.
Filistinli gruplar, özellikle Hamas ve
El Fetih arasındaki diyalog görüşmelerine de değinen İsmail Haniye, "Yarın Kahire'ye gideriz ama önce Batı Şeria'da sadece siyasi görüşleri yüzünden tutuklananların hepsi serbest bırakılmalı" sözleriyle Abbas'a bağlı Filistinli güvenlik güçlerinin tutukladığı Hamas mensuplarının serbest bırakılmasını istedi.
Gazzeli hacı adaylarının bir süre önce Refah'tan çıkmalarının engellenmesi üzerinde de duran Haniye, "Hacca gidemediler ama hepsi, Hamas'ın kuruluş yıldönümünü kutlamak için buraya geldiler" diye konuştu.
İsrail'in uyguladığı ablukayı da eleştiren Haniye, Mahmud Abbas'ın ablukayı kırmak amacıyla düzenlenen bot seferleri konusundaki sözlerine atıfta bulunarak, "Bu gelen gemilerle dalga geçenler, biz onlara şunu diyoruz: Burada mumla eğitim gören Filistin çocukları, odunla yemek pişiren Filistin kadınları, hastalar, ablukaya rağmen hepsi buraya Hamas'a destek için geldiler" dedi.
Haniye, tüm Arap ve
Müslüman ülkelerine, Gazze'ye sefer düzenlemeleri çağrısında bulundu ve "gemilerin intifadası ile ablukayı kıracağız" diye konuştu.
İsmail Haniye, 2009 yılı için Gazze'de yapacakları düzenlemeleri anlatırken, "Kardeşimiz
Türkiye" nitelemesini kullanarak, Türkiye'nin Gazze'ye bir tanı merkezi açacağını söyledi. Ürdün'ün bir göz hastanesi, Katar'ın da bir
spor kompleksi inşa edeceğini belirten ve bu spor merkezine, İsrail tarafından düzenlenen suikastta hayatını kaybeden Hamas liderlerinden
Ahmed Yasin'in adının verileceğini kaydeden Haniye, bu tür yatırımlar için hükümetinin
arazi vereceğini de bildirdi.
ABBAS'TAN SONRA GEÇİCİ OLARAK DUVEYK DEVLET BAŞKANI OLACAK
Hamas liderlerinden Salah El Bardavil de meydandakilere hitap ederken, 9 Ocaktan sonra, halen cezaevinde bulunan Filistin Yasama Konseyi Başkanı Hamaslı Abdülaziz Duveyk'in, seçimler yapılana kadar Filistinlilerin devlet başkanı olacağını söyledi.
El Bardavil, Filistin anayasası niteliğindeki Temel Yasa hükümleri uyarınca 60 gün süreyle Duveyk'in başkan olarak görev yapacağını ve bu sürede de "devlet başkanlığı" için seçim sürecinin işletileceğini kaydetti.
Bardavil, sadece Temel Yasa'nın kimin müstakbel devlet başkanı olacağını gösterdiğini belirterek, Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının, Hamas'a geçen ay, bir anlaşmaya varılana kadar Abbas'ın başkan olarak kalması gerektiği yolunda
tavsiyede bulunduklarını, ancak bunun bir karar değil, tavsiye olduğunu ifade etti.
EL FETİH'İN ADI YOK
Hamas'a bağlı El Aksa radyosu, yıldönümü kutlamalarını aktarırken, İslami
Cihad, Filistin Halk Direniş Komitesi, Halk
Kurtuluş Cephesi ve benzeri bütün örgütlerin adını "direniş yoldaşlarımız" diye sayarken, El Fetih'in adından hiç bahsetmedi.
Hamas'ın Gazze'deki kutlamalara katılacakları taşımak için bölgedeki otobüslerin çoğunu kiraladığı da belirtiliyor. Ayrıca, okullara ve camilerden halka da sabah saatlerinden bu yana yürüyüşe katılıp destek vermeleri çağrıları yapıldı. Görgü tanıkları, Hamaslıların sabah okullara giderek, öğrencilere 5-10 şekel dağıtıp sandviçler vererek, kutlamaların yapıldığı meydana gitmelerini
teşvik ettiği belirtildi. Ayrıca, bazı okulların da öğrencilerin kutlamalarda yer alması için kapatıldığı ifade edildi.