İki şirket ile GM ve Delphi çalışanlarını temsil eden Birleşik
Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) arasında varılan
anlaşma ile GM'nin Delphi'nin 5,000
işçisini kendi tesislerinde işe almayı ve bu işçilerin
ücret ve emeklilik giderlerini üstlenmeyi de kabul ettiği bildirildi.
Özellikle işçilik ve emeklilik maliyetleri yüzünden 2005 yılını ağır zararla kapatan GM, Delphi'nin 13 bin çalışanı ile kendi fabrikalarında çalışan 113 bin işçiye
teşvik primi karşılığında
erken emeklilik önerdi.
Erken emeklilik önerisini kabul edecek işçilere 35 bin dolara kadar
teşvik primi ödeneceği bildirilirken, öneriyi kabul edecek işçi sayısı henüz belli olmadığından, operasyonun GM'ye getireceği toplam mali yük hakkında bilgi verilmedi.
GM'nin erken emekliliği teşvik etmekle, 2008 yılına dek toplam
işgücünde 30 bin kişilik bir
kesinti yapma yönündeki önceden açıkladığı hedefine ulaşmayı, ayrıca iflas durumundaki Delphi'de olası bir grevi önlemeyi amaçladığı kaydediliyor.
Şirketlerle
sendika arasında varılan anlaşmanın geçerlilik kazanması için, Delphi'nin iflas sonrası yapılanmasını denetleyen iflas mahkemesinin onayı gerekiyor.
GM'ye ait bir bağlı şirketken bağımsız bir yapıya kavuşan ancak GM'nin en büyük parça tedarikçisi olmayı sürdüren Delphi'nin iflası dünyanın en büyük otomotiv şirketi için ağır bir
darbe olmuştu.
Dünya sıralamasındaki liderliğini
Japon Toyota'ya kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya olan GM, geçen yılı 10 milyar dolardan fazla zararla kapatmış ve bu zararda en büyük etken işçilik ve emeklilik maliyetleri olmuştu. GM, çalışan sayısını azaltarak işgücü maliyetlerini hafifletmeyi amaçlıyor.