Herkesin elinde 'Kazandık' manşetiyle çıkan
gazete var. Gençler, süpürge ve çöp poşetleriyle 'rejim temizliği' yapıyor. Mey-dandaki
naylon çadırlar da tek tek sökülüyor.
Hani Adil, "Zor günler geçirdik ama başardık." derken,
Muhammed Gafur'a göre her şeyin bittiğini söylemek zor.
Kahire'de
bayrak satışları
rekor kırıyor. Herkes bu mutlu anı yaşamaya, fotoğraflamaya çalışıyor. Günlerdir 'Halk rejimin devrilmesini istiyor.' diye gösteri yapanların bir kısmı artık 'Halk meydanın boşaltılmasını istiyor.' şeklinde espriyle karışık bağırıyor. Meydandakilerin bir kısmı ilginç pankartlarla ziyaretçilerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Elinde fırça meydanı temizleyen bir
genç 'Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı üzgünüz, vatanı yeniden inşa ediyoruz.' pankartını göğsüne takarken, diğeri 'Affedersin Mübarek, kontörün bitti' pankartını havaya kaldırarak herkese göstermeye çalışıyor.
Bir grup genç
halka olmuş, 'Ya Suudiye, ya suudiye vahid cailek min Munufiye-Ya Suudi
Arabistan Munufiye'den biri geliyor' diye
şarkı söylüyor, diğer bir halka ise 'Ya Mubarak, Ahmet Nazif'i de, Fethi Surur'u da yanına al' diye slogan atıyor. Meydandakiler 18 günlük ayakl
anma boyunca hayatlarını kaybedenler için kurulan
küçük bir anma köşesini de ziyaret etmeden geçmiyor. Bazı gençler ise hatıra defterini meydandakilere uzatarak, düşüncelerini yazmasını istiyor.
Mısır'ın kalbinde yer alan
Tahrir Meydanı'nın isminin 25 Ocak olarak değiştirilmesini talep eden Hussam Zaglul vatanlarını bu meydanda hürriyete kavuşturduklarını söylüyor.
Meydan bir yandan coşkuyu soluklarken, bazı köşelerde de ülkenin geleceği ile ilgili tartışmalar yapılıyor. Havaalanının neden kapatılmadığını soran tartışmacılardan biri, ülkenin kaynaklarını kurutan
işadamı kılığındaki hırsızların ülkeyi terk etmemesi için önlemler alınması gerektiğini ifade ediyor. Diğer bir tartışmacı ise orduya güvenip güvenmemeleri konusunda emin olmadığını, mevcut isimlerin Mübarek'ten emir alanlardan oluştuğunu ifade ediyor.
Tahrir Meydanı'nı bir köy haline getiren göstericiler, meydanı terk ettikçe üzerine Mübarek'in lideri olduğu
iktidar partisi '
Ulusal Demokratik Parti Merkezi' ibaresi yazılı olan derme çatma tuvaletten ve meydana döşenen su şebekesi de ortaya çıkıyor. Ortadoğu'da yeni bir dönemin kapılarını açan Tahrir Meydanı, büyük direnişini zaferle sonlandırırken, artık göstericiler gerçek mücadelelerinin bundan sonra başladığının da farkında.
Cumali
Önal