AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada,
Kuzey Kore'nin, henüz çözülemeyen nükleer problemi döneminde
füze denemesi yapmasının bölgede ayrı bir gerginlik oluşturduğu kaydedildi. Açıklamada ayrıca Pyongyang'dan
balistik füze ve nükleer programlarından vazgeçmesi çağrısında da bulunuldu.
ÇİN VE RUSYA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI
Çin
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, "İlgili tarafların soğukkanlılığını koruması ve itidalli davranmasını, sorunun uygun bir şekilde ele alınıp, hep birlikte çalışılarak bölgenin barış ve istikrarını korumalarını umuyoruz." dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da
Kuzey Kore'nin füze adımının BM
Güvenlik Konseyi kurallarını ihlal edip etmediğini araştırdıklarını ve tüm tarafların Kore Yarımadası'ndaki tansiyonu yükseltecek hareketlerden kaçınmaları çağrısında bulundu.
Rusya Savunma Baklanlığı ise gelişmeleri yakından izlediklerini açıkladı. Bakanlık, hava radarlarının Rusya sınırına 400 kilometre uzaklıkta bir füze fırlatılmasını tespit ettiğini ve her ihtimale karşı füzeyi, kayboluncaya kadar takip ettiklerini belirtti.
ALMANYA VE FRANSDA DA TEPKİLİ
Almanya Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kore'nin
uzun menzilli füze fırlatmasını ''açık bir kışkırtma olarak değerlendirdi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı da söz konusu fırlatmayı kınadığını açıkladı. ''Fransa uydu diye tabir edilen bir füzenin fırlatılmasını kınar." denilen açıklamada, bunun, BM
Güvenlik Konseyi'nin 1718 sayılı kararını ihlal ettiği belirtildi.
BM: "ÜZÜNTÜ VERİCİ"
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, roketin fırlatılmasını üzüntüyle karşıladıklarını ve Kuzey Kore'ye
BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına uymaları çağrısında bulundu. BM Genel Sekreterliği sözcülüğünden yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimin, uluslararası kamuoyunun güçlü isteğine karşı gelerek planladığı füzeyi fırlattığı, bunun bölgenin barış ve istikrarına yararlı olmayacağı belirtildi.
GÜNEY KORE PSI'YA KATILIYOR
Kuzey Kore'nin füze fırlatmasının ardından
Güney Kore yönetimi, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi(PSI)'ne katılacağını açıkladı.
Güney Kore Yonhap Haber Ajansı, adını açıklamadığı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, fırlatmanın Güney Kore'nin, ABD'nin başını çektiği PSI'ya katılmasını hızlandıracağını açıkladı. Haberde aynı yetkilinin PSI'ya atıfta bulunarak, "Taşıma bandında olan ve planımızdaki yöne doğru gidiyoruz" ifadelerine yer verildi.
KUZEY KORE: "BAŞARILI BİR UYDU FIRLATTIK"
Tüm dünyanın tepkisini çeken füze denemesine Kuzey Kore açıklık getirdi. Resmi haber ajansı KCNA, bu sabah fırlatılan telekomünikasyon uydusunun ''başarıyla'' yörüngeye oturduğunu bildirdi. ''
Bilim adamlarımız ve teknisyenlerimiz, uzay kalkınması alanındaki ulusal projelere uygun olarak, Kwangmyongsong-2 uydusunu Unha-2 füzesi sayesinde başarıyla yörüngeye oturtmuştur'' denilen haberde, uydunun yörüngesine normal rotasında girdiği kaydedildi.
Unha-2 füzesi, ''Taepodong-2'' adıyla da biliniyor. Fırlatmanın Kuzey Kore'nin barışçıl amaçlar doğrultusunda uzay keşfi için "Kararlılık" anlamı taşıdığı da belirtilen haberde, teknolojik problemleri çözücü pratik uydu denemelerinin ileride de yapılacağı kaydedildi.
Bu arada
Japon Hükümeti Kabine sekreteri Takeo Kawamura ise, fırlatılan roketin, balistik füze ya da
haberleşme uydusu olup olmadığını teyit etmenin şu an için
erken olduğunu belirtirken, roketin parçalarının
Japonya topraklarına düşmediği ifade edildi. (CİHAN)