Fransız Senatosunun
Dışişleri komisyonu
Meclis genel kurulunda kabul edilen anayasa paketinde yeralan bir maddede,
"AB'nin nüfusunun yüzde 5'inden daha fazla nüfusa sahip ülkelerin tam üyeliği için referandum şartı" maddesini iptal etti.
Mecliste daha önce kabul edilen söz konusu değişikliği tartışan Senato Dışişleri Komisyonundan yapılan açıklamada, ''Mecliste kabul edilen maddenin, doğrudan
Fransa'nın dostu ve müttefiki olan
Türkiye'yi
hedef almış gözükebileceği'' ifade edildi.
Açıklamada, ''bu tür bir uygulamanın Türkiye ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi zarar yaratacağına'' dikkat çekildi.
Dışişleri Komisyonu, mecliste kabul edilen değişikliğini reddedilmesini ve bunun yerine ilgili anayasa değişikliği maddesinin Meclise ilk geldiği haliyle Senato genel kurulunda kabul edilmesi görüşünü benimsedi.
Meclise ilk gelen anayasa değişikliği metninde, AB'nin gelecekteki genişlemesi konusunda, referanduma gidilip gidilmeme yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesi öngörülüyor. Mevcut madde, AB'ye gelecekte üye olacak ülkeler için doğrudan referandumu öngörüyor.
Söz konusu anayasa değişikliği paketi, bugün Hukuk İşleri Komisyonunda da görüşülecek. Hukuk İşleri
Komisyonunun da bu yönde bir karar vermesi bekleniyor.
Anayasa değişikliği ile ilgili tartışmalarda, Dışişleri Komisyonu olumlu ya da olumsuz görüş belirtirken, Hukuk İşleri Komisyonunda kabul edilecek metin,
senato genel kurulu öncesi daha önemli ve belirleyici hale geliyor.
Anayasa değişikliği paketi, Senatoda farklı biçimde kabul edilmesi halinde yeniden Mecliste görüşülecek. Paket, Meclis ve Senatoyu bir araya getiren oturumda gelecek ay nihai halini alacak. Değişikliğin kabulü için üyelerin beşte üçünün oyu gerekecek.
Meclis genel kurulunda kabul edilen anayasa paketinde yer alan bir maddede, ''AB'nin nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusa sahip ülkelerin tam üyeliği için referandum şartının devam etmesi'' kararlaştırılmıştı.
Söz konusu maddeyle ilgili değişiklik önergesini sunanlar ve destekleyenler, bu maddenin özellikle Türkiye için hazırlandığını Meclisteki tartışmalarda kabul etmişlerdi.