Oyunda
genç bir
gazeteci
İsrail ve
Filistin kaynaklarıyla konuşarak gerçeğin izini sürüyor.
Serious Games Interactive şirketinden Simon Egenfeldt-Nielsen, "İster meseleye sadece Filistin açısından bakabilirsiniz, ister dengeli ve tarafsız olursunuz ya da İsraillilerin tarafını tutabilirsiniz. Herşey kişisel deneyimlerinize ve hissiyatınıza bağlı" diyor.
Oyuncu Kudüs'ü andıran bir
kent ve çevresindeki yerleşim bölgelerinde dolaşarak insanlarla konuşuyor. Gerginlik büyüdükçe sorun daha karmaşık bir hal alıyor ve şiddetin nedenlerine ilişkin ipuçları ortaya çıkıyor.
Geçen yıl,
müzik kanalı MTV "
Darfur is Dying" (Darfur Ölüyor) adlı internet tabanlı bir oyunu piyasaya sürmüştü.
İlk bir ay içinde 700 bin kişi bu oyuna ilgi gösterdi. Daha sonra onbinlerce kişi, Darfur konusunda harekete geçmeleri için siyasetçilere
elektronik postalar yağdırdı.
Sudan'ın Darfur bölgesindeki iç çatışmalarda binlerce insan öldü, yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler bölgede büyük insanlık faciasının yaşandığını vurguluyor. Tasarlayıcıları, bu tür bilgisayar oyunlarının halkın karmaşık dünya meselelerine ilgisini çekmek açısından önemli bir işlev gördüğünü belirtiyorlar, sadece yetişkinler değil, okul çocuklarına ulaşmayı hedeflediklerini söylüyorlar.
Nielsen, "Üzülerek söylüyorum ama Filistin iyi bir oyun konusu. Bakış açınıza bağlı ama herşeyi oyun haline getirmek mümkün" diyor. Merkezi İngiltere'de bulunan bir araştırma şirketinde görevli Shelia Moorcroft ise şunları söylüyor: "İlk aşamada siyasi bir konuyu oyunlaştırmak meseleyi hafife almak, sorunu önemsizleştirmek gibi görülebilir. Ama artık genç nesiller siyasi sorunlara ilgi göstermiyorlar ve dünyaya ilişkin bilgilerini yeni yollarla alıyorlar.
"Aslında medyanın olayları ele alış biçimi meseleyi basite indirgiyor.
Gazete manşetleri, televizyondaki kısa açıklamalar, sorunu derinlemesine anlama şansınızı ortadan kaldırıyor. Bu açıdan oyunlar iyi bir
platform.