İngiliz petrol şirketi British
Petroleum'un (BP) Londra'daki hisseleri petrol platformunda patlamanın meydana geldiği 20 Nisan'dan bu yana yüzde 20 değer kaybederek, 30 milyar dolar eridi.
BP'nin petrol
arama lisansına sahip olduğu sahadaki ''Deepwater Horizon'' adlı platformda 20 Nisan'da 11 kişinin ölümüne yol açan patlamadan sonra başlayan
petrol sızıntısının maliyetini kesin olarak ölçmenin zor olduğu, ancak zararın büyümeyi sürdüreceği öngörülüyor.
Para yönetimi şirketi Cumberland Advisors'ın Başkanı David Kotok, ''Bu uzun ürecek ve yıllar alacak bir durum ve maliyeti milyarlarca dolarla ölçülmeli. Tek sorun on milyarlarca ya da yüz milyarlarca dolar mı olacağı'' dedi.
Riskli durumla karşı karşıya olan ilk şirketlerin patlamanın olduğu petrol platformunun sahibi Transocean şirketi ve petrol kuyusu ağzı teçhizatı satan Cameron International şirketi olduğu belirtiliyor.
Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan BP'nin ise büyüklüğü nedeniyle maliyeti hissetmesinin mümkün olmadığı, ancak sızıntının yarattığı zararı giderme sözü vermesinin şirketin nakit rezervlerini ve
stok fiyatını sıkıştırdığı kaydedildi.
Değişen rüzgarların şimdiye kadar petrol sızıntısını kıyıya vurmasını önlediğini, ancak birkaç gün içerisinde batıdan gelecek rüzgarların petrol sızıntısını
Florida kıyılarına sürükleyebileceğini, bunun da turizm sektörünü olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.
Petrol sızıntısının batıya dönmesi halinde, büyük petrol tankerlerinin rafinerilere yüklerini boşalttığı Louisiana petrol limanındaki faaliyetleri ve açıkta bulunan çok sayıda petrol kuyusundaki üretimi engelleyebileceğine dikkat çekildi.
Araştırma şirketleri uzmanları, petrol sızıntısı yüzünden ekosistemler, balıkçılık ve turizm sektörünün karşılaşacağı zararlardan kaynaklı olarak yılda 1,6 milyar dolar tutarında ekonomideki faaliyet ve hizmetlerin riskte olduğunu tahmin ediyorlar.
-ENERJİ ŞİRKETLERİ RİSKTE-
Bölgede
petrol arama ruhsatına sahip BP'nin Londra'daki hisseleri petrol platformunda patlamanın meydana geldiği 20 Nisan'dan bu yana yüzde 20 değer kaybetti.
Böylece BP'nin Londra'daki hisselerinin değeri yaklaşık 30 milyar dolar, yani patlamaları önlemeye yarayan petrol kuyusu ağzı teçhizatı tedarikçisi Cameron International şirketinin piyasa değerinin üç katı kadar değer kaybetti.
Cumberland Advisors'un Başkanı Kotok, maliyetin ne olacağı konusundaki belirsizliğin enerji şirketlerine oynamayı riskli hale getirdiğine işaret ederek, ''Burada iyimser değilim. Sektördeki hisseleri satın almayacağım'' dedi.
Petrol sızıntısının tehdit ettiği Louisiana eyaletinin Venice bölgesinde balıkçılıkla uğraşan
kaptan Dan Dix, balıkçılık sektörünün tamamıyla risk altında olmasından korktuğunu söyledi.
En büyük kaygılarının petrol sızıntısının kıyıya varması ve karideslerin
yaşam alanlarını yok etmesi olduğunu belirten Dix, ''Karidesi öldürürseniz, karidesle beslenen balığı öldürürsünüz ve balığı öldürürseniz
Meksika Körfezi'nde hiçbir şey kalmaz. Bu kesinlikle yıllarca sürecek bir felaket olur'' dedi.
AA