Ancak şimdi ortaya atılan bir iddia
Rusya'nın denediği ve başarısız olan kıtalararası
füzenin, gizemli ışıkların sebebi olabileceği belirtildi.
Rusya, kıtalararası Bulava füze denemesinin,
teknik bir sorundan ötürü bir kez daha başarısız olduğunu açıkladı. Rusya'nın füze denemesi yaptığı saatte
Norveç'in Skjeroy kenti semalarında gizemli ışıklar görüldü. Norveçli bilim insanları bu ışıkların nasıl oluştuğunu açıklayamamışlardı. Şimdi ortaya atılan yeni bir iddia gizemli ışıklara düşen Rus füzesinin neden olduğunu ortaya çıkardı.
Rusya
Savunma Bakanlığı, füzenin ilk iki katının normal çalıştığını, ancak üçüncü katının motorunun doğru çalışmadığını ve sorunun bir
komisyon tarafından değerlendirileceğini açıkladı.
Bulava kıtalararası balistik füzesi, Beyaz Deniz'deki Dmitri Donskoi füze fırlatma
denizaltısından dün atılmıştı.
Öte yandan, dünkü füze denemesi, Norveç semalarında gizemli parlak ışıkların gözlemlenmesi veya bir nesnenin uçuşuyla aynı zamana denk geldi.
Rus Kommersant gazetesinin haberine göre, Norveçli
bilim adamı Profesör Odd Eric, gizemli ışıkların nedeninin yüzde 100 bilinemeyeceğini, ancak bunun büyük olasılıkla rotasyon şekli hesaba katıldığında bir füze olduğunu söyledi.
Norveç semalarında dün gece görülen gizemli
mavi ve yeşil renkli ışıklar, ülkede büyük şaşkınlık yaratmıştı. Norveç basınında yer alan haberlere göre, ülkenin kuzeyindeki bir dağın arkasında ortaya çıkan mavi ışık, gökyüzünün ortasında durduktan sonra daireler biçiminde hareket etmeye başladı ve birkaç saniye içinde de bir spiral tüm gökyüzünü kapladı.
12 DAKİKA SÜRDÜ
Ardından bir yeşil-mavi ışık hüzmesi spiralin ortasından çıktı ve 12 dakika süreyle insanları şaşkınlığa uğrattıktan sonra yok oldu. Halk, Norveç
Meteoroloji Enstitüsünü
telefon yağmuruna tutarak, gizemli ışıkların nedenini öğrenmeye çalışmıştı.
Işıkların "aurora" veya "
Kuzey Işıkları"na ait olmadığını belirten astronomlar, bunun başta meteor yağmuru olabileceğini düşünseler de çok uzun sürmesi nedeniyle bu görüşten vazgeçmişler ve Rusya'nın bir füzesi olması ihtimalini öne çıkarmışlardı.
Norveç Savunma Bakanlığı sözcüsü de gizemli ışıkların muhtemelen bir Rus füze denemesinden kaynaklandığını belirterek, Rusya'nın Beyaz Deniz ve Barents Denizi'ni
test sahası olarak sürekli kullandığına dikkat çekti.
Uzmanlar da gizemli ışıkların kontrolü kaybedilen ve gökyüzünde infilak eden bir füzeden kaynaklanmış olabileceğini belirtmişlerdi.
Rusya 2005'ten bu yana 12 Bulava faze denemesi yaptı ve bunların 8'i başarısız oldu. 8 bin km. menzili bulunan Bulava (NATO'nun SS-NX-30 sınıfı) füzesi 10 nükleer başlık taşıyabiliyor.