Türkiye’den Belçika’ya işgücü göçünün 50. yılı kutlamalarının startı Brüksel’de verildi. Belçika-Türk Dernekler Komitesi tarafından tertip edilen programın açılış konuşmasını yapan Belçika İçişleri Bakanı Joëlle Milquet, Türklerin artık "gurbetçi" olmadığını, Türk asıllıların Belçika'ya bugün katma değer oluşturduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen panelde “kültürlerarası toplum inşasında Belçika modeli” tartışıldı. Brüksel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dirk Jacobs Belçika eğitim sisteminden kaynaklanan problemler yüzünden Türk asıllı öğrencilerin başarı seviyesinin düşük olduğunu, bu problemleri gidermek için Türk toplumunun inisiyatif aldığını vurguladı. Türk asıllı müteşebbisler tarafından açılan okulları örnek gösteren Jacobs, “Bu okullar öğrencilerine fırsat eşitliği ve mevcut eğitim sistemindeki problemlere cevap veriyor’ dedi. Yabancılara yönelik önyargıların giderilmesi adına Türk STK’ların çok önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Jacobs, özellikle Hizmet Hareketi’nden esinlenen derneklerin Belçika’daki sosyal insicama katkıda yaptıklarını söyledi.
Eşit Haklar ve Irkçılıkla Mücadele Merkezi Başkanı Jozef De Witte de Türk asıllı öğrencilerin başarı oranının düşük olduğunu ancak Türk asıllı müteşebbislerin kurduğu Lucerna Kolejleri gibi kurumların eğitim alanında büyük çaba sarf ettiğine işaret etti. De Witte, Belçikalı Türklerin güçlü organizasyonlarla ayakta duran bir toplum olduğunu ifade ederek, salonda hazır bulunan Belçika Aktif Dernekler Federasyonu Başkanı ve işadamı Musa Soydemir’i örnek gösterdi.