Brezilya’da çok az Türk yaşıyor... Aslında bunun en önemli nedeni, iş yapmak için Brezilyalı partnere ihtiyaç duymanız. Çünkü şirket kurmaya kalksanız bürokrasiyle çok uğraşmanız gerekiyor. 22 yıldır Rio’da yaşayan rehberimiz Demir Bey, Türkler’in sabrının buna yetmediğini anlatıyor.
Hakikaten de Brezilyalılar’ın hiçbir şeyi aceleye getirmeme hali, sıradan bir Türk’ün sinirlerini zıplatır. Fakat
öfke veya kabadayılığa hiç
prim vermiyorlar. Diyelim ki garsona “Nerede kaldı benim kahvem?” diye yüksek sesle bağırdınız. Önlüğünü atıp “Git kendin al” diyebilir. Kilit kelime ‘tranquilo’ yani ‘sakin ol’.
Gariptir, Brezilya’da kendine ‘Türk’ diyen milyonlarca insan var. Bunlar,
Osmanlı döneminde ülkeye göç eden
Rumlar,
Ermeniler, Suriyeliler, Lübnanlılar... Adı Dimitri olan birinin bile ‘Ben Türk’üm’ diye böbürlendiğini anlattılar. Biz de burada kim Türk, kim
Kürt, kim Ermeni diye tartışıyoruz!
Sao Paulo’da üç yıldır yaşayan Kamil
Ergin,
İngilizce öğretmeni... Bırakın
Türkçeyi, İngilizce bile konuşmayan Brezilyalı ne yapsın Türk eğitimini? Kamil Bey ‘Güzel Gelecek’ (Colegio Belo Futuro) adında bir okul kurduklarını anlatıyor... O anda uyanıyorum.
Güzel Gelecek,
Fethullah Gülen’in dünya çapındaki okul girişimlerinden biri. 80 öğrencisi var. Kamil Bey, “‘Ufak bir okuluz ama bu şehirde, Türk olarak var olmak çok önemli...” diyor.
Marmara Üniversitesi İngilizce öğretmenliğinden
mezun olduktan sonra buraya gelmiş.
Şimdi... Fethullah Gülen’ın ‘
Işık okulları’ sistemiyle ilgili sayısız önyargı ve negatif düşünceye sahibiz. Fakat şunu da görmek lazım: Biz oturduğumuz yerde kendi sorunlarımıza gömülmüşken, dünyanın bize göre ücra köşelerinde okul açmak, ciddi bir organizasyon işi. Türk kültürü, Türkçe derken bir yandan da Müslümanlığı telkin ediyorlar.
‘
Herkül Limited’ şirketinin iştiraki olan okul, Brezilya müfredatına göre eğitim veriyor. 16 kişilik sınıflarda kız ve erkek öğrenciler bir arada.
Okulun kurulması için de ‘Rodrigo’ adında bir Brezilyalı’yı yanlarına almışlar: Elbette Rodrigo, önce kelime-i şahadet getirmiş.
Yarın ülkenin en neşeli ve sambacı şehrinden, yani Rio de Janeiro’dan bildireceğim. Bu
soğuk ve bunalımlı gülerde en azından ruhunuz biraz ısınsın diye!
Mehveş Evin -
Milliyet