Olaydan
Almanya Baş
bakanı Merkel de haberdar edildi. Alman gemisi geçen cumartesi çalışmasını tamamlayıp gitti.
TÜRKİYE ile
Yunanistan arasında Ege’de yaklaşık bir hafta süren ve kamuoyundan gizli tutulan ciddi bir gerginlik yaşandığı ortaya çıktı.
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis’in 4
Mayıs’ta Selanik’te buluşmaları öncesinde başlayan gerginlik, iki başbakanın 12 Mayıs’da Viyana’daki buluşmalarına kadar sürdü. Gerginliğin krize dönüşmesini
Almanya Başbakanı
Angela Merkel önledi.
Olay şöyle gelişti: Alman Kiel Üniversitesi, 2005 Kasımı’nda
bilimsel araştırma gemisi Poseidon’un Ege’de bir dizi çalışma yapması için
Atina’dan izin istedi. Yunan
Dışişleri, dışişleri ve
savunma bakanları Dora Bakoyani ile Evangelos Meimarakis’i haberdar bile etmeden geçen nisan ayında izni verdi.
Deprem riskiyle bağlantılı olarak Ege’de tektonik ve volkanik faaliyetleri izleyip değerlendirmeler yapacak Poseidon’a verilen izin sadece 6 millik Yunan karasuları için değil, uluslararası sular için de geçerliydi.
Türkiye durumu 3 Mayıs’ta öğrendi. Bu olay, Ege’nin kıta sahanlığı ile ilgili her türlü girişim ve hareketten uzak kalınmasını öngören 1976 Bern Protokolü’nün ihlaliydi.
Yunanistan’ın
Ankara büyükelçisi Yorgos Yenimatas 4 Mayıs’da Türk Dışişlerine çağrıldı ve "
Araştırmaları durdurun yoksa tepki göstermek zorunda kalacağız" mesajı verildi. Büyükelçi Yenimatas, durumu Atina’ya bildirdi. Ancak Bakoyani olup bitenlerden ancak birkaç gün sonra haberdar oldu ve kızgınlığını ifade etti.
ALMANLAR GİTTİ GERGİNLİK BİTTİ
Bakoyani, Karamanlis’e durumu aktardı. Bu arada Türkiye resmi girişimde de bulundu. İki taraf da geri adım atamıyordu. Yunan başbakanı için tek çıkar yol kalmıştı; meseleyi Almanya’nın halletmesi. Karamanlis, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i aradı ve "geminizi çekin" dedi. Alman
mürettebat, 13 Mayıs cumartesi günü Yunan makamlarına "Araştırmalarımızın 1. bölümünün tamamladık" mesajı gönderdi. Gerginliğin nedeni de ortadan kalkmış oldu.