Yugoslavya'nın parçalanması sırasında yaşanan iç savaştan geriye binlerce patlamamış mayın kaldı.
Hırvatistan'da mayın patlaması sonucu 15 yıl içinde 316 kişi öldü. Bunların 66'sı, mayınları imha etmeye çalışan uzmanlardı. Bu zor görevde Hırvatlar yeni bir yardımcı buldu: arılar...
Keskin koku alma duyuları sayesinde arılar mayın bulma eğitimi alıyor. Zagreb Üniversitesi'nden Nikola Keziç, arıların gıdalarına eklediği, mayında kullanılan TNT maddesi ile bunu başarıyor. Profesör Keziç, arıların mayınlı alanın tümünü kısa sürede tarayabildiklerini, mayınların yerini tespit edebildiklerini belirtiyor.
Arılar henüz eğitim aşamasında. Profesör Keziç, çalışmaların yakında tamamlanacağını, arıların ısıya duyarlı kameralarla, daha önce mayın taraması yapılmış, ancak hala mayın olduğu sanılan araziye salınacaklarını umut ediyor. Hırvat yetkililer de, halen 750 kilometrekarelik bir alanın, mayın tehlikesi yüzünden tarım ya da turizme açılamadığını belirtiyor. Yugoslavya'nın parçalanması sırasında 2 bin 500 kişinin mayın patlaması sonucu öldüğü, toprağa 90 bin mayın gömüldüğü tahmin ediliyor.
Dünyada mayın tarama çalışmalarında köpek ve fareler de kullanılıyor. Ancak ağırlıkları yüzünden bu hayvanlar genelde mayın ararken ölüyor.