Gökbilimciler, 250 metre uzunluğundaki "2007 TU24" asteroidini, TSİ 10.33'te Dünya'nın 538 bin kilometre uzağından geçip giderken, yakından
izleme olanağı buldu. Ay'ın Yerküre'ye uzaklığının 1,5 katı kadar bir mesafeden geçen göktaşını gözlemlemek isteyen amatör astronomlara, 7,6 santimetre çapındaki bir
teleskop yeterli oldu.
Gökbilimcilerin yapacağı ayrıntılı gözlemler, bu gökcisminin katı bir cisim mi, yoksa sadece gevşek yapıda bir uzay süprüntüsü mü olduğunu gösterecek. Göktaşları üzerinde yapılacak ayrıntılı incelemeler, gelecekte Dünya'nın asteroid çarpmasına karşı korunması açısından önemli kabul ediliyor.
Hollywood senaristleri ile popüler hale gelen göktaşına bir
patlayıcı ile saldırmanın en etkin yaklaşım olmayabileceğini belirten bilim insanları, göktaşının uzun zaman zarfında hafifçe yönünü değiştirmenin en iyi strateji olduğunu düşünüyor.
Dünya yakınlarında "2007 TU24" göktaşı büyüklüğündeki asteroidlerin sayısı 7 bin civarında tahmin edilir ve ortalama 5 yılda bir bu büyüklükte bir göktaşının Dünya'nın çok yakınlarından geçtiği tahmin edilirken, NASA'nın hesaplamalarına göre, Dünya'ya bu büyüklükte bir göktaşı 37 bin yılda bir çarpıyor.
Yaklaşık 1,5 yıl önce de 600 metre genişliğindeki 2004 XP14 adı verilen göktaşı Dünya yakınlarından geçmişti.
Bilim insanları, 2027'ye kadar Dünya'nın yakınından böyle bir göktaşının geçmesini beklemiyor.
AMERİKAN CASUS UYDUSU
Öte yandan,
Amerikan hükümet yetkilileri ve uzay uzmanları, Dünya'ya birkaç hafta içinde
küçük parçalar halinde düşmesi beklenen Amerikan
casus uydusunun, insanlar için önemli bir
tehlike yaratmayacağını düşünüyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü
Gordon Johndroe, atmosfere girdiğinde eğer yok olmazsa, uydu
enkazı parçasının büyük olasılıkla Dünya'nın yüzde 70'ini kaplayan okyanuslara düşeceğini belirtirken, yine de uydunun yörüngeden girişini izleyeceklerini ve olası bir zararın engellenmesi seçeneklerinin değerlendirileceğini kaydetti.
Johndroe, uydunun veya enkaz parçasının bir yerleşim yerine düşmesi olasılığının çok düşük olduğunu söyledi.
Amerikan ordusunun da bu
minibüs büyüklüğündeki uyduyu
imha etmek için
füze kullanması seçenekler arasından bulunurken, ABD Savunma Bakanlığından (
Pentagon) bir yetkili, bunun Çin'in geçen yıl uydularından birisini vurarak uzayda enkaz bırakması gibi bir endişe yaratabileceğine işaret etti.
Bakanlık sözcüsü Bryan Whitman da, son 50 yılda 17 bin insan yapımı cismin atmosfere girdiğini ve önemli bir tehlike olmadığını anımsattı.
Pentagon,
kontrol dışı kalan uydunun dünyaya
Şubat sonu ya da
Mart başında düşebileceğini hesaplıyor.
AA