Çin'in Guancou (Guangzhou) kentinde 25
Eylül-1
Ekim tarihlerinde düzenlenen Dünya Büyükler
Güreş Şampiyonası Çin medyasına ilginç başlıklarla yansıdı.
Şampiyonanın yapıldığı şehirde yayınlanan Guangzhou Günlüğü adlı
gazete yaptığı değerlendirmede ''Guangzhoulular zahmetini çekiyor,
yabancılar
meyvesini yiyor'' başlığını kullandı.
Gazetenin
spor bölümünde Shi Shao Zong imzalı haberde şampiyonaya gelen izleyicilerin çoğunun yabancı yüzler olduğu ve Çinli sayısının gazeteciler de dahil çok az olduğu belirtildi. Organizasyonla ilgili yapılan değerlendirmede şampiyonanın birinci gününde basın merkezindeki internet kullanıcıların çoğunun yabancı olduğu ve resmi sitedeki haberlerin
İngilizce olması nedeniyle Çinli gazetecilerin şampiyonadaki bilgilere ulaşamadığı ifade edildi.
Çinli gazetecinin daha yeni bilgiler alabilmek için şampiyonanın yapıldığı salona gittiği ve bilgileri burada karşılaşmaları izleyerek elde ettiği ifade edildi.
'YABANCILARIN PARASINI KAZANMADA HİÇ TEREDDÜT ETMEYECEKSİN!-
Güreş müsabakalarını organize eden heyetin başkanı Yang Pei'nin gazete muhabirine söylediğine göre müsabakanın
biletleri yalnızca yabancılara satımış. Haberde 'hem iyi bir güreiçi hem de iyi bir tücccar' olarak nitelendirilen Yang'ın, ''Daha açık olursak, kendi takımlarını desteklemek için gelen izleyicilere, müsabakaların başladığı sabah saat olan 09:00'dan 14:00'a kadar biletler 20 dolar, 16:00'dan 20:00'ye kadar yarı
final ve final olduğu için biletler 30 dolar, tüm yarışları izlemek için ise 300 dolar ödenmesi gerekiyor.'' dediği kaydedildi.
Yarışma boyunca bilet satışlarından 26 bin dolar civarında gelir elde edilmiş. Biletlerin satışı konusunda Yang'ın prensibi de şöyle anlatılmış: '' Yabancıların parasını kazanma konusunda hiç tereddüt etmeyeceksin (Hiç utanmayacaksın). Fırsat varken, niye kazanmayalım? Biz uluslararası normlara göre hareket ediyoruz.''
Şampiyonanın açılış töreninde ise Çinli asker ve öğrenciler salona grup halinde ücretsiz girmişler. Çin'de güreşe ilgi genelde ülkenin kuzeyinde ve burada da Çin tarzı güreşler zevkle izleniyor. Grekoromen ve serbest güreşlere geldiğimizde ise Çinliler bunu çok sıkıcı buluyor. Özellikle de kuralları karışık olduğu için grekoromeni.
GAZETECİLERİN PARASINI ALMADA DA TEREDDÜT ETMEDİLER
Para kazanma hissi özellikle Çin'in güneyindeki insanlarda daha fazla göze çarpıyor. Şampiyonanın düzenlendiği ve aralarında 8 Türk gazetecinin de bulunduğu stadyumun yanındaki basın merkezinde çalışan görevliler gazetecilere
yiyecek ve içecekleri normalin 3-4 katı fiyatına sattı. Yabancı gazeteciler, 2008
olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak Çin'in başkenti Pekin'de yapılan organizasyonlardaki basın merkezinde, meyve de dahil her türlü ikramın olduğunu ve gazetecilerin basın merkezindeki yiyecek ve içeceklerden bedava yararlandığının hatırlatması da işe yaramadı.
Gazetecilerin sabah seansının ardından haberlerini merkeze geçtikten sonra oluşan 2-3 saatlik boş zaman diliminde dışarıya yemeğe ya da başka bir iş için giderken, eşyalarını basın merkezinde emanet edecekleri bir yer bulamadı. Gazeteciler, buradaki yetkililere nereye koyabileceklerini sormaları üzerine, ''Masanızın üstüne bırakabilirsiniz. Burada emanet edilecek boş yer yok. Ayrıca biz sorunluluk alamıyoruz. Ancak 10 Yüen (1.2 dolar) verirseniz, 3-4 saatliğine bir yerde muhafaza ederiz.'' cevabını aldı.
Çaresiz kalan gazeteciler, içerisinde
laptop bilgisayar ve diğer haber gereçlerinin bulunduğu çantalarını 10 Yüen vererek emanete bıraktı. Ancak sonrasında bunun yanlış olduğunu anlayan Çinli yetkili, 10 Yüen'i geri verdi. Avrupalı bazı gazetecilerin ise basın merkezinde, ''Siz Çinliler yalan söyleyerek bizleri kazıklıyorsunuz.'' dedikleri işitildi.