Çin, Komünist Partisi'nin (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi'nin üçüncü genel kurulunda alınan tarihi kararlarla, geleneksel cezalandırma sistemi olan ve ülkede "Laocia" olarak bilinen 50 yıllık sistemine son veriyor.
Çin, 1978'de başlatılan büyük açılımla birlikte reform sürecine adım atmış, 1990'larda yaptığı ekonomi hamleleriyle de süreci bir sonraki aşamaya taşımıştı. Ülkedeki son reform hamlesiyle birlikte Çin'de ve dünyada çok tartışılan "çalışma kamplarıyla terbiye" sistemi de kaldırılıyor.
Ülkede 1950'lerde başlayan "terbiye sistemi", konunun mahkemeye taşınmasına gerek görülmeyen küçük suçlarda uygulanıyordu ancak son dönemde yerel yetkililer, konuyu suistimal ettikleri gerekçesiyle ülkede eleştiriliyor ve kamuoyunda gerilime sebep oluyordu.
YARGILANMADAN HÜKÜM YİYORLARDI
"Laocia"yı yürüten komiteler mevcut durumda polis, vatandaşlık işleri ve eğitim bölümlerinin bulunduğu hükümet organlarından oluşuyor. Sistem dahilinde dört yıla kadar açık bir yargılama olmadan vatandaşları gözaltında tutma konusunda güvenlik güçlerine ve komiteye yetki veriyor. Bu durum özellikle yerel yönetimlerin keyfi cezalandırmaları nedeniyle suistimale açık görülüyordu.
Bu vakalardan en bilineni ve ülkede birçok tartışmayı tetikleyen Rın Cienyü adlı 25 yaşındaki bir köy yetkilisinin vakasıydı ve bu durum kamplarla ilgili tartışmalarda milat niteliği taşıyor. Ülkenin güneybatısında bulunan Çongçing kentindeki Rın adlı kişinin "devlet aleyhine olumsuz bilgi yaymak ve devlet gücünü tahribe teşvik" gerekçeleriyle 2011 yılında "tekrar terbiye için çalışma kampına" alınması ülkede geniş yankı bulmuştu. Rın'ın itirazları uzun süre karşılıksız kalsa da cezasının yarısını tamamlayarak 2012 yılında serbest bırakılmıştı.
DAHA AĞIR CEZALAR TALEP EDECEKTİ AMA KENDİSİ CEZA ALDI
Kamuoyunda büyük tepki uyandıran ikinci bir vaka ise Hunan eyaletindeki Tang Hui adlı kadının 11 yaşındaki kızını kaçırıp tecavüz eden ve fuhuşa zorlayan 7 kişi hakkında daha ağır cezalar talep etmesiyle başladı. Ancak bu talebinin ardından Tang adlı kadın çalışma kampında 18 aya mahkum edildi. Olayın sosyal medyada hızla duyulması ve medya ile akademisyenlerin de duruma tepki göstermesi nedeniyle annenin "kamp eğitimi" bir hafta sürdü ve salıverildi.
AA