Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei tarafından yapılan açıklamada, Dalay
Lama'nın anavatanı bölmeyi amaçlayan faaliyetler çerçevesinde düzenlediği ziyaretlere karşı olduklarını yenilerken,
yabancı ülkelerin veya politikacıların Dalay Lama'nın bu tür faaliyetlerini desteklemesine veya cesaretlendirmesine de karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca,
Tibet ile ilgili konuların, Çin'in egemenliğini ve
toprak bütünlüğünü ilgilendirdiği savundu.
ABD Beyaz Saray'ın internet sitesinde yer alan Obama'nın bugün Dalay Lama ile görüşmesinin planlandığı şeklindeki açıklama üzerine konuşan
Sözcü Hong, Çin
Dışişleri Bakanlığı ve Çin'in ABD'deki büyükelçiliğinin konuyla ilgili olarak
Pekin ve Washington'da
Amerikan makamları nezdinde girişimlerde bulunduklarını kaydetti.
Çin Dışişleri Sözcüsü, ''ABD tarafını Tibet'i Çin'in bir parçası olarak tanıdıkları ve Tibet'in bağımsızlığına karşı çıktıkları şeklindeki ciddi taahhütlerine bağlı kalmaya, Obama ile Dalay Lama'nın görüşmesi kararından derhal vazgeçmeye, Çin'in içişlerine karışmamaya özen göstermeye ve Çin-ABD ilişkilerini zedelememeye'' çağırdıklarını belirtti.
Beyaz Saray'ın açıklamasında Dalay Lama ile görüşme kararının ABD Başkanı Obama'nın Tibet'in dini ve kültürel kimliği ile dilinin korunması ve Tibetlilerin insan haklarının korunması yönündeki güçlü desteğinin altını çizdiği kaydedildi.
Pekin yönetimi,
Nobel Barış Ödülü sahibi ruhani lideri, Tibet'in bağımsızlığını amaçlayan şiddeti desteklemekle suçluyor. Dalay Lama ise bu suçlamaları reddederek, Tibet içim "gerçek anlamda özerklik" istediklerini savunuyor.
Çin, geçen yıl
Şubat ayında ABD Başkanı Barack Obama'nın Dalay Lama'yı kabul etmesine de şiddetle karşı çıkmış ve ilişkiler bu olayla gerilmişti.