Türkiye'nin Viyana'daki Büyükelçisi Kadri
Ecvet Tezcan, bu sabah saat 9.30'da
bakanlık binasına gitti kısa bir süre kaldıktan sonra ayrıldı.
Tezcan yaptığı yazılı açıklamada, "Söz konusu
mülakatın amacı, entegrasyon meselesinde devam eden tartışmaları daha açık, net ve dürüst bir seviyeye taşımaktır. Mülakat katiyetle belirli şahıs ve grupları incitme hedefini gütmemektedir. Yukarıda belirtilen çerçevede mülakatın arzu edilen amaca ulaştığı görülmektedir. Başarılı bir entegrasyondan yabancılar kadar
Avusturya devletinin de istifade edebileceğini söylemeliyiz ki, gayretimiz bu amaca yöneliktir." ifadeleri kullandı.
Hükümet yetkililerinden de konuyla alakalı ard arda açıklamalar gelmeye başladı.
BAŞBAKAN WERNER FAYMANN: AÇIKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ
Avusturya
Başbakanı Werner Fayman, Büyükelçi Tezcan'ın açıklamalarını 'kabul edilemez' olarak nitelendirirken, açıklamaların ülkede yaşayanları incittiği gibi bir arada yaşamaya da katkıda bulunmadığını öne sürdü.
Yabancılara karşı sert tavırları ile bilinen İçişleri Bakanı
Maria Fekter, bir
büyükelçinin, bulunduğu ülkede bu şekilde konuşmasının çok kötü olduğunu ve hükümetin karar verdiği iş dağılımı konusunda bir elçinin konuşamayacağını ifade etti.
Bu arada iki ülkenin
Dışişleri Bakanları konuyla alakalı bir
telefon görüşmesi yaptılar. Bakan Davutoğlu'nun konuyla ilgili mevkidaşını tekrar bilgilendireceği de Avusturyalı yetkililer tarafından dile getirildi.
Diğer yandan aşırı sağ partiler, Türkiye ile ilişkilerin derhal kesilmesini talep etti.
Medya olaya geniş yer ayırırken Tezcan'ın Türklerin bilinçli bir şekilde gruplaşmaya itildiğini söylemesi ve aşırı sağın Viyana'da güçlenmesini eleştirmesi medyada geniş yer buldu.
Avusturya'da uyum meselesindeki sorunlar ilk kez bu kadar yüksek bir tonla seslendirildi. Tepkilerin en önemli nedeni olarak ise ülkedeki Türk lobisinin zayıf olması gösteriliyor.