Bütün dünyada nükleer güç kabul edilen ülkeler

Nükleer güç olarak kabul edilen ülkelerin elinde, her an kullanıma hazır 5 bin 811 nükleer savaş başlığı var.

Bütün dünyada nükleer güç kabul edilen ülkeler

Nükleer silah tartışmalarının odağındaki iki ülke, İran ve Kuzey Kore ise henüz nükleer güç kriterlerine uygun olarak kabul edilmiyor

Dünyadanükleer güç olarak kabul edilen ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, İsrail, Pakistan ve Hindistan'ın elinde, her an fırlatılmaya hazır 5 bin 811 nükleer savaş başlığı var. Nükleer güç olmanın iki kriteri var: Nükleer patlamayı gerçekleştirecek cihazın bir savaş başlığına yerleştirilebilecek kadar minyatürize edilmesi ve bunu taşıyacak uzun menzilli füzeye sahip olmak. İşte bu kriterler ışığında mevcut ve potansiyel nükleer güçlerin durumu: 

Son zamanlarda nükleer güç olma yolunda hızla ilerleyen Kuzey Kore nükleer deneme yapabiliyor ancak bunu elindeki füzelere yerleştirme kapasitesi yok. Kuzey Kore'nin ABD'ye ulaşabilecek füzeleri olsa da bunlara savaş başlığı yerleştirme kapasitesi de henüz bulunmuyor.

NÜKLEER CEPHANELİK ABD VE RUSYA
Nükleer programı yüzünden Birleşmiş Milletler yaptırımlarına tabi olan İran, yüksek düzeyde saflaştırılmış yakıt üretme konusunda ilerleme kaydetse de bu yakıtı nükleer bomba için kullanılacak düzeye getirmek ve cihazı minyatürize etmek noktalarında eksik olduğu için nükleer güç kabul edilmiyor.
En büyük nükleer güçler ise şüphesiz ABD ve Rusya. Soğuk Savaş'ın sonlanmasıyla nükleer bombaların sayısı azaltmak için 1991'de START anlaşmasını imzalayan iki ülke, 2001'de anlaşmanın bitmesine kadar ellerindeki nükleer savaş başlıklarının yüzde 80'ini yok etti. 2010'da ABD Başkanı Obama ile Rus Devlet Başkanı Medvedev'in imzaladığı ikinci START anlaşması ise tarafların ellerinde bulunan aktif nükleer başlıklarının 2021'e kadar yarı yarıya azaltılmalarını öngörüyor. Ancak son 20 yılda azaltılan nükleer silahlara rağmen şu anda dünyada her an fırlatılabilecek 5 bin 811 nükleer savaş başlığı var.

Şu an ABD'de aktif olan 2 bin 468 savaş başlığının yanı sıra, rezervde bekletilen 2 bin 600 başlık ve ayrıca parçalanmayı bekleyen 3 bin 500 - 4 bin 500 savaş başlığı olduğu belirtiliyor. Rusya'nın ise her an kullanabileceği 2 bin 430 savaş başlığının yanı sıra, 2 bin nükleer savaş başlığı ve 5 bin 500 parçalanmayı bekleyen başlığı bulunuyor.
İki süper güçün yanı sıra, çok daha az nükleer silaha sahip Çin, Fransa, İngiltere, Pakistan ve Hindistan resmi olarak nükleer silahı olan ülkeler. İsrail ise henüz resmen nükleer silah sahibi olduğunu kabul etmiş değil. 
<< Önceki Haber Bütün dünyada nükleer güç kabul edilen ülkeler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER