ABD
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, 1915 olayların 'soykırım' olarak nitelendiren tasarıyı kabul etti. Komitede yapılan oylamada 22 'hayır', 23 '
evet' oyu çıktı.
Tasarıda verilen hayır oyları beklenenden yüksek çıktı. Kullanılan 'hayır' ve 'evet' oylarının birbirine çok yakın olması nedeniyle Temsilciler Meclisi'nin Genel
Kurulu'nda gündeme alınmayacağı tahmin ediliyor.
Temsilciler Meclisi'yle birlikte yasamayı oluşturan diğer kanat ise 100 üyeli Senato. Dolayısıyla benzer bir tasarının Senato'da da kabul edilmesi gerekiyor. Şu anda Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'nde bekleyen bir “soykırım” tasarısı bulunuyor. Bu tasarı henüz Komite gündemine alınmış değil.
Dolayısıyla tasarı Genel Kurul gündemine alınsa ve hatta buradaki oylamada kabul edilmiş olsa bile yasalaşmış anlamına gelmiyor. Bunun geçmişte de örnekleri görüldü.
Peki o zaman tasarıda ne diyor?
Tasarıda ABD Başkanı'na bir
çağrı yapılıyor. Bu çağrıda Başkan'ın her 24 Nisan'da
Amerikan halkını sözde "soykırım" sırasında hayatını kaybeden 1.5 milyon
Ermeni'yi anmaya davet etmesi isteniyor.
Komite Başkanı Berman son üyenin oy kullanmasını beklemedi
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren tasarının görüşülmesinden inisiyatifini tasarıdan yana kullandı.
Oturumun başında Artık Ermeni soykırımını tanımanın vakti gelmiştir." diyen Berman, 'evet' oyları 'hayır' oylarını geçemeyince oy kullanma süresini bir saatten fazla uzattı. Durumun 23-22 tasarı lehine olması üzerine, son üyenin gelmesini beklemeden oylamayı hemen sona erdirdi.