NASA'dan yapılan açıklamada, Spitzer
Uzay Teleskobunun keşfettiği ince halka şeklinde buz ve toz parçacıklarından oluşan halkanın,
Satürn sisteminin en dışında bulunduğu ve yörüngesinin gezegenin ana halkasının düzlemine 27 derece eğimli olduğu belirtildi.
NASA yetkilisi Whitney Clavin, halkanın çok dağınık olduğunu ve gözle görülür ışıkları yansıtmadığını, ancak kızılötesi (infrared) Spitzer teleskobunun halkayı tespit ettiğini söyledi.
soğuk (eksi 316 Fahrenheit) olmasına rağmen, halkanın termal radyasyonla parladığını belirterek, şimdiye kadar hiç kimsenin kızıl ötesi alet kullanarak halkanın yerini göremediğine dikkat çekti.
Satürn'ün yeni keşfedilen halkasının madde kütlesinin başlangıcının gezegene 5,95 milyon kilometre uzaklıkta bulunduğu, sonunun uzaklığının ise 11,9 milyon kilometreye kadar uzandığı bildirildi.
NASA yeni bulunan halkanın çok büyük olduğunu ve 1 milyar Dünya'yı içine alabileceğini kaydetti.
Satürn'ün uydularından Phoebe'nin yörüngesinin halkanın içinde olduğu ve uydunun halkadaki maddelerin kaynağı olduğuna inanıldığı bildirilerek, halkanın ayrıca bir tarafı parlak diğer tarafı karanlık olan diğer uydu İapetus'un esrarını çözmede yardımcı olabileceği kaydedildi.
Halkanın dönüş yönünün Phoebe ile aynı, İapetus'un ters yönde olduğu kaydedilerek, bilim adamlarının en dıştaki halkanın İapetus'un içine doğru hareket ettiğini ve uyduya çarptığını düşündüğü vurgulandı.
Maryland Üniversitesinden Douglas
Hamilton, astronomların Satürn'ün dıştaki uydusu Phoebe ile İapetus'daki kara madde arasında bağlantı bulunduğundan şüphe ettiklerini ifade ederek, "bu yeni halka ilişkiyle ilgili inandırıcı kanıt sağlıyor" dedi.
Son halka keşfedilmeden önce Satürn'ün 7 halkası bulunduğu biliniyordu.
ABD'nin
California eyaletindeki Pasadena kentinden 2003 yılında uzaya gönderilen Spitzer, Dünya'dan 106,2 milyon kilometre uzaklıkta ve güneşin çevresinde yörüngeye oturtulmuştu.
AA