İtalya ile NATO,
balıkçılar ve gemiciler için büyük
tehlike oluşturan bu cephanenin yerlerini belirlemeye çalışıyor. Cephanelerden çıkan gaz nedeniyle
balıkçıların vücutlarında ağır yanıklar oluşuyor.
Kullanımı yasaklandığı için
denize bırakılan ya da kaybolan binlerce
mayın,
bomba ve diğer patlayıcılar, infilak riski taşıyor. Su altında tehlikeli hardal gazları çıkarmaları nedeniyle de Molfetta'da balıkçılık sektörü bitmek üzere. Balıklarda yapılan incelemelerde zararlı kimyasallar tespit edildi. Bölgenin
doğal çevresi ve
gıda zinciri tehlike altında.
İtalyalı balıkçı Vitantonio Tedesco, NATO Channel'a verdiği demecinde, "Ellerimizde ve vücudumuzun değişik yerlerinde
deri iltihapları var. Solunumda güçlük çekiyoruz. Neredeyse balık tutamıyoruz. Son 10 yıldır hastalıklar daha da arttı" yorumunu yaptı.
NATO bünyesindeki Sualtı
Araştırma Merkezi (NURC),
Adriyatik'teki patlamamış cephanenin yerlerini belirleme ve tehdidin boyutunu azaltma işini İtalyalı kurumlar ile üstenmiş durumda.
NATO mayın uzmanlarından
teğmen Robin Cornick,
operasyon boyunca hassas sensörlere sahip özel robotla su altından örnekler toplayacaklarını söyledi. Aynı cihaz, deniz tabanındaki cephanelerin detaylı fotoğraflarını çekecek. Bilgiler İtalyalı denizcilik görevlileriyle paylaşılacak ve tehlikeli patlayıcıların haritalandırılması yapılacak. NATO'ya üye bütün ülkeler, Adriyatik'teki faaliyetlerinin güvenli olarak yürütülmesi için bilgilendirilecek. NURC bu operasyonu, 3 deneyimli dalgıç ve söz konusu robot ile yürütüyor.
Cornick, Adriyatik'te kullandıkları teknolojinin hem
ucuz, hem de güvenli olduğunu ifade etti. Su altındaki cephaneler nedeniyle kimyasal gazların yoğun olarak çıktığı yerlerde robot devreye giriyor.
Gemi trafiğinin hayli fazla olduğu Adriyatik denizinin etrafında İtalya,
Yunanistan,
Arnavutluk,
Hırvatistan,
Slovenya ve
Karadağ bulunuyor. (CİHAN)