Brezilya da casusluk iddialarından payını aldı

Brezilya Devlet Başkanı Roussef, casusluk iddiaları üzerine ABD ziyaretini iptal etti

Brezilya da casusluk iddialarından payını aldı

İngiliz Guardian gazetesinin Brezilya’daki muhabiri Glenn Greenwald, Brezilya televizyonlarına çıkarak, ABD’nin Brezilya ve Meksika Devlet Başkanları’nı internet üzerinden izlediğini ifade etmişti. Greenwald, iddialarını eski CIA ajanı Edward Snowden’ın ifşa ettiği belgelere dayandırdı.

Akşam'ın haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) yasadışı bir şekilde Brezilya devlet petrol şirketi Petrobras'ın verilerine ulaştığı haberlerde yer alırken, şirketin gelecek ay yapacağı önemli bir ihalede, Rio de Jenario açıklarındaki petrol arama ve çıkartma imtiyazlarının satışa sunulacak olması bu bilgiyi daha dikkat çekici kılıyor. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın pazartesi gecesi Rousseff’i arayarak, olayı araştıracağı sözü verdiği bildirildi. Dilma Rousseff ise iddiaların doğru çıkması halinde, bunun NSA’nın ‘endüstriyel casusluk’ yaptığı anlamına geleceğini ifade etti.

ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ

Rousseff'in ofisinden yapılan açıklamada "Brezilya vatandaşlarına, şirketlerine ve hükümetine ait bilgileri illegal şekilde elde edilmesi ulusal güvenliği ihlal eden ciddi bir durumdur ve dost ülkeler arasındaki demokratik birliktelikle uyumsuzdur" denildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Rousseff’in ABD ziyaretinin ertelenmesi kararını iki liderin birlikte aldığı belirtildi.

Rouseff'in 23 Ekim'de başlaması planlanan ABD ziyareti, 1995'ten bu yana bir Brezilya liderinin bu ülkeye yaptığı ilk resmi gezi olma özelliğini taşıyacaktı.
<< Önceki Haber Brezilya da casusluk iddialarından payını aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER