Birleşmiş Milletler bağımsız Filistin'i istemedi

Bağımsız Filistin devletini öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısı veto edildi.

Birleşmiş Milletler bağımsız Filistin'i istemedi

İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı veto edildi.

Tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden 9'unun destek vermesi ve daimi üyeler ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere'den herhangi birisinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyordu. ABD'den dün yapılan açıklamada tasarıya destek verilmeyeceği bildirilmişti. İngiltere de bugün tasarıya destek vermeyeceğini açıklamıştı.

New York’ta BM Genel Merkezi’nde yapılan oylamada 8 'evet' ve 2 'hayır' ve 5 'çekimser' sonucuna ulaşıldı. ABD ile Avustralya aleyhte oy verdi. Güney Kore, İngiltere, Litvanya, Ruanda ile Nijerya çekimser kaldı. Tasarıya evet oyu kullanan Güvenlik Konseyi üyeleri ise Fransa, Çin, Rusya, Çad, Arjantin, Ürdün, Lüksemburg ile Şili oldu.

BMGK'ya sunulan karar tasarısı, BM üyesi 22 Arap ülkesinin daimi temsilcilerinin yaptığı toplantı sonrası belirlenmişti ve Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin 3 yıl içinde sona ermesini öngörüyordu. Tasarıda 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulması ve başkentinin Doğu Kudüs olması da isteniyordu.

CHA
<< Önceki Haber Birleşmiş Milletler bağımsız Filistin'i istemedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER