Sokak çatışmalarının yaşandığı şehirden binlerce kişinin kaçtığı ifade ediliyor.
Kaddafi'nin memleketi
Sirte de çatışmalara sahne oluyor.
Libya'da
muhaliflerin oluşturduğu
Ulusal Geçiş Konseyi'ne (UGK) bağlı güçlerin, Muammer Kaddafi'nin son kalelerinden Beni Velid ve Sirte kentlerinde şiddetli bir direnişle karşılaştığı bildirildi.
Kaddafi taraftarlarına teslim olmaları için verilen mühletin hafta sonu dolmasının ardından saldırıya geçen muhalifler, başkent
Trablus'a 150 kilometre uzaklıktaki Beni Velid'de beklenmedik bir direnişle karşılaştı.
Trablus'tan çölün güneyine uzanan ana yolun üzerinde yer alan stratejik şehirde, birkaç yüz Kaddafi askerinin olduğu sanılıyordu. Ancak şehirde ağır silahlı bin kadar Kaddafi askerinin bulunduğu bildiriliyor. Sokak çatışmalarının yaşandığı şehirden binlerce kişinin kaçtığı ifade ediliyor. Muhaliflere NATO uçakları da
destek veriyor ancak direnişin ne kadar süreceği henüz bilinmiyor.
Şiddetli çatışmaların meydana geldiği bir diğer cephe ise Kaddafi'nin memleketi Sirte. Ulusal Geçiş Konseyi'ne (UGK) bağlı savaşçılar dün Sirte yakınlarındaki Ümmü Hanafis bölgesini ele geçirerek Haroa kasabası yakınlarına ulaştı.
Kaddafi'ye bağlı askerlerin, savaştan önce büyük kısmı Türk inşaat şirketleri tarafından inşa edilen Haroa kasabasında mevzilendiği ve muhalif askerleri roketlerle durdurmaya çalıştığı kaydediliyor.
NATO destekli muhalif savaşçıların
uçaksavar ve tanklarla karşılık verdiği çatışmalarda, muhalif askerler arasında kayıplar ve yaralananlar olduğu, yaralananların yakınlardaki hastanelere taşındığı belirtiliyor.
Kaddafi'ye bağlı askerlerin petrol kenti Ras Lanuf'taki bir petrol rafinerisine düzenlediği saldırıda ise 15 güvenlik görevlisinin öldüğü kaydedildi.
YENİ HÜKÜMET 10 GÜN İÇİNDE KURULACAK
Başkent Trablus dahil ülkenin büyük bölümünde denetimi ele geçiren UGK'nın Yürütme Kurulu Başkanı
Mahmud Cibril, ülkede geçici hükümetin 10 gün içinde kurulacağını açıkladı.
Cibril Trablus'ta yaptığı açıklamada oluşacak yönetimin henüz Kaddafi yandaşlarının denetimindekiler de dahil, Libya'nın tüm bölgelerinden temsilcileri kapsayacağını söyledi.
Cibril ayrıca Libya petrol şirketi Agoco'nun, ülkenin doğusundaki petrol sahası Sarir'de yeniden üretime başladığını da duyurdu. Agoco'nun yeniden üretime başlaması, Libya'nın petrol sanayiinin 6 aydır devam eden çatışmaların ardından tekrar hayata geçmesinin ilk işareti olarak yorumlanıyor.
Tesiste şu andaki üretimin günlük 50 bin varil olduğu bildirildi. UGK, şubat ayından bu yana 54 farklı
dernek altında toplanarak Kaddafi'ye karşı direnişi başlatan muhalif askerleri de
kayıt altına almaya başladı. Askerlere 500 Libya Dinarı civarında
maaş bağlanıyor. Savaşçılara ayrıca, devrimin ardından yeni kurulacak Libya'da ordunun ya da
emniyet teşkilatının hangi biriminde çalışmak istedikleri de soruluyor.
KADDAFİ'li BANKNOTlar PİYASADAN ÇEKİLECEK
Libya'da faaliyet gösteren bankalar, üzerinde Libya lideri Muammer Kaddafi'nin resmi bulunan 50 dinarlık banknotun dolaşımdan çekilmesini kararlaştırdı.
Trablus'taki Şehitler Meydanı'nda şubesi bulunan National Commercial Bank'in Müdürü Talal El Dagissi, bankaların bu banknotları toplamaya başlamak ve ne yapılacağına karar verecek
Merkez Bankası'na teslim etmek için anlaştıklarını belirtti.
Bu arada Muammer Kaddafi'nin oğullarından eski
futbolcu
Saadi Kaddafi'nin komşu
Nijer'e sığındığı açıklandı. Nijer, önceki gün ülkenin kuzeyinde ele geçirdiği
araç konvoyunda Saadi Kaddafi'nin bulunduğunu belirtti.
38 yaşındaki Saadi Kaddafi 2004'te futbol kariyerine son vererek, elit bir birliği komuta ettiği ordudaki görevine dönmüştü. Trablus'un muhalif güçlerin eline geçmesinin ardından Kaddafi'nin eşi ve üç çocuğu da Cezayir'e kaçmıştı. Muammer Kaddafi'nin ise nerede olduğu hâlâ bilinmiyor.