BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar Direktörü John Ging, Suriye'ye komşu ülkelerin sığınmacılar konusunda son limitlerine geldiklerini kaydederek uluslararası toplumdan ciddi ölçülerde destek vermesini istedi.
Ging, Lübnan, Ürdün ve Irak'taki ziyaretlerinin ardından BM'de gazetecilere bölgedeki insani duruma ilişkin açıklama yaptı. Suriye'de çatışmaların devam etmesi nedeniyle komşu ülkelere göçlerin sürdüğünü belirten Ging, çatışmalar devam ettikçe bu kaçışın da süreceğini dile getirdi. Suriye içinde ve komşu ülkelerdeki yardıma muhtaç halka destek için taahhüt edilen yardımların hemen nakde dönüştürülememesinden yakınan Ging, yardım sözü veren ülkelerin kış mevsiminin de yaklaştığı bu süreçte taahhütlerini yerine getirmesini istedi.
"Takdir etmek yetmez, dektek gerekiyor"
John Ging, Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'ın Suriyelilere yönelik açık kapı politikası uyguladığını ve birçok zengin ülkenin bu ülkelere yönelik takdirkar ifadeler kullandığını hatırlatarak, "Suriyelileri kabul eden ülkeleri takdir etmek yetmez. Uluslararası toplumun bu yükü paylaşması gerekiyor. Ürdün, Lübnan, Türkiye artık son limitlerine geldi. Bu ülkelerin kendi halklarına karşı da sorumlulukları var. Açık kapı politikalarını sürdürebilmeleri için uluslararası toplumun ciddi miktarda yardımda bulunması gerekiyor" dedi.
"Türkiye milyar dolarlar harcadı"
John Ging, Türkiye'nin Suriyelilere yaptığı ev sahipliğine de değinerek, "Türkiye mülteciler için milyar dolarlar harcadı ancak bu sürdürebilir bir durum değil" diye konuştu. Ging, Kobani'ye hiçbir şekilde giremediklerini ve içerideki duruma ilişkin bilgilerinin olmadığını söyledi. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın buradaki durumu, Srebrenitsa ile karşılaştırdığının hatırlatılması üzerine de "O açıklama için bir şey diyemem ama Kobani'de kaçmak istemeyen ya da kaçmaya güç yetiremeyen kişiler risk altında. Ancak şiddetli çatışmalar nedeniyle içeriye giremiyoruz" dedi.
AA