WWF tarafından yapılan açıklamaya göre, bu ülkelerin marketlerinden satın alınan
peynir,
balık, zeytinyağı, et ve diğer
gıdalar üzerinde yapılan
analizlerde, sanayide kullanılan kim
yasallara rastlandı.
WWF açıklamasında, analiz yapılan her üründe, bir tür zararlı sentetik kimyasala rastlandığı ve böyle bir sonucun çıkmasının, çok şaşırtıcı olduğu belirtildi.
Zeytinyağı, peynir ve ette “phthalates” maddesine rastlanırken, balık ve ren geyiği etinde, yasaklanmış “organochlorine”
tipi böcek ilacı belirlendi. Yine balıkta “musk ve organotin” belirlenirken, peynir ve ette,
yangın önlemede kullanılan bazı kimyasallar belirlendi.
Bu gıdaları alan tüketicilerin “hemen hastalanacakları gibi bir sonucun çıkarılamayacağına” dikkat çekilen açıklamada, “buna karşın uzun dönemli etkilerden ve düşük dozda da alınsa özellikle hamile kadınlarla çocuklar üzerindeki etkiden kaygılıyız” denildi.
WWF'un yürütmekte olduğu “detox” adlı kampanyanın başkanı Sandra Jen yaptığı açıklamada, “sağlıklı bir beslenme sürecinde bile, günlük olarak bu derece çeşitli kimyasalın alınıyor olmasını öğrenmek gerçekten şok edici bir durum. Tüm dünyada geçerli bu zararlı madde zincirinin kırılması,
Avrupa Birliği politikacılarının, insan sağlığı ve çevre üzerinde güçlü bir irade göstermelerine bağlı” dedi.
Avrupa Parlamentosu, “insan sağlığına zararlı maddelerin sanayide kullanılmasına sınırlamalar getiren Reach adlı yasa tasarısını” bu yıl sonuna kadar oylayacak.
Çevreciler, sanayi çevrelerinden gelen baskılar sonucu tasarının sulandırıldığını savunuyorlar.
WWF açıklamasında, Avrupa Parlamentosunun yeteri kadar güvenlik sağlayacak bir standart belirlemesinin ve kaygılara yol açan kimyasallar yerine, güvenli alternatif maddelerin kullanımına geçilmesini benimsemesinin önemli olduğu kaydedildi.