Merkez sağ, yine Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu olurken, Fransa, İngiltere ve Danimarka’da aşırı sağ partiler birinci çıktı. Fransa’da seçimlerin yıldızı aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen (45). Marine Le Pen’i ilk tebrik edenlerden biri aşırı sağcı milletvekili olan yeğeni Marion Marechal Le Pen oldu.
28 AB ülkesinde yüzde 43 katılımın yaşandığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçmen, hem sandığa gitmeyerek hem de “aşırı sağ, ırkçı, Euroseptik (AB’ye şüpheci) ve radikal sol” partilere destek vererek Avrupa Birliği’nin “mevcut haliyle devam edemeyeceği” uyarısı verdi. 751 sandalyeli Avrupa Parlamentosu’nda Merkez Sağ, (yüzde 28.5) 213 sandalye kazanarak en büyük grup oldu. Sosyal Demokratlar ve Sosyalistler yüzde 25.1 ve 190 sandalyeyle ikinci bloğu oluşturdu. Pekçok ülkede oy patlaması yapan AB karşıtı Euroseptikler, yüzde 20 civarında oy artışı yaşadı. Euroseptikler bu başarılarıyla AP’de “yasa çıkaramasalar da gürültü çıkarmaya” hazırlanıyor. Seçimin bazı ülkelerde yansıması işe şöyle:
-Fransa: Parlamentoda grubu bulunmayan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ülkesinde yüzde 25 oyla birinci parti çıkarak büyük başarı elde etti. FN, 24 milletvekiliyle hem Avrupa’nın en büyük Euroseptik partisi, hem de Fransa’nın AP’deki en büyük delegasyonu oldu. İktidardaki Sosyalist Parti ise yüzde 14 oyla seçimi üçüncü sırada tamamlayarak 12 sandalye kazandı. Fransa Başbakanı Manuel Valls, göçmen karşıtı FN’nin ilk kez seçimden birinci çıkmasını “Siyasi deprem” olarak yorumladı. FN’nin başarısında önemli payın partiyi değiştiren Marine Le Pen (45) olduğu belirtiliyor. Halk desteği her geçen gün daha da azalan Cumhurbaşkanı François Hollande ise seçimden “dersler alınması gerektiğini” söyledi.
-Almanya: Birinci parti yüzde 35.3 oy oranıyla Almanya Başbakanı Merkel’in Hıristiyan Demokratları (CDU/CSU) oldu. Hıristiyan Demokratlar 34 sandalye, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 27.3 oy oranıyla 27 sandalye kazandı. Avrupa karşıtı parti olarak bilinen Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yüzde 7 oyla sürpriz yaptı. Aşırı milliyetçi NPD bir sandalye kazanırken, Almanya’dan 14 parti Brüksel’e temsilci yollama hakkı kazandı.
-İngiltere: Avrupa ve yabancı karşıtı, aşırı sağ eğilimli Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi UKIP, yüzde 28 oyla birinci çıktı. İngiltere’nin AB’den çıkmasını isteyen UKIP’in seçim zaferinden sonra koalisyonun büyük ortağı Muhafazakâr Parti’nin Avrupa Birliği’nden gelen göçü sınırlayarak, bu partiye kaptırdığı seçmenlerini kazanmaya çalışacağı belirtildi.
-Hollanda: Geert Wilders’in İslam karşıtı partisi Özgürlükler Partisi PVV ise dört sandalye kazansa da oy kaybederek yüzde 13.2 oy aldı.
-Danimarka: Aşırı sağ partisi Danimarka Halk Partisi (DF), yüzde 26.6 oy alarak AP’ye 13 üye gönderen ülkede dört üye çıkarmayı başardı.
-Yunanistan: Ülkenin en büyük muhalif partisi olan Syriza, birinci parti çıkarken oyların yüzde 26.6’sını almayı başardı. Syriza lideri Alexis Tsipras, dün cumhurbaşkanını ziyaret ederek erken seçimlere gidilmesini istedi. Yunanistan ilk kez AP’ye üç neo-Nazi milletvekili gönderecek.Hürriyet