2005 yılında yaptığı
seri ziyaretlerin ardından
rapor kaleme alan
Strasbourg merkezli
Avrupa Konseyi
İşkenceyle Mücadele Komitesi, gözaltındaki zanlılara işkence yapıldığını ve
hapishanelerin fiziksel şartlarının yetersiz olduğunu açıkladı. Uzmanlar tarafından kaleme alınan raporda, sınırlardaki muhafızların yasadışı göçmenlere kötü muamele yaptığı belirtilirken, işkence ve kötü muamele yapan polislere yönelik
soruşturma sürecinin ağır çalıştığı ifade edildi.
Atina ile Sakız ve Midilli adalarındaki karakollarda yapılan incelemede
mahkumların fiziksel şiddete maruz kaldığına dair çok sayıda
delil bulunduğu belirtildi. Yasadışı göçmenlere kötü muamele yapıldığını belirten komite yetkilileri, Çinli bir yasadışı göçmenin bir buçuk yıl boyunca 3 metrekarelik hücrede gözaltında tutulduğunu, Çince tercüman bulunmadığı için bu süre boyunca kimseyle temas kuramadığını aktardı. Özellikle,
Yunan adalarındaki güvenlik görevlilerinin yasadışı göçmenlere karşı muamelelerinin endişe verici olduğu ifade edildi.
Raporda, hapishane şartlarının oldukça yetersiz olduğu vurgulanırken, binaların yenilenmesi gerektiği, hücrelerin hijyenik olmadığı, mahkumların sağlıklarının tehdit altında bulunduğu ifade edildi. Hapishanelerdeki mahkum sayısının çok fazla olduğu belirtilirken, mahkumlar arasındaki şiddet olaylarının arttığı ifade edildi.
Avrupa Konseyi uzmanları, Yunan hükümetine hapishanelerde işkence yaptığı tespit edilen görevlilere karşı soruşturma açma çağrısı yaptı.
Yunanistan'ın 2001'de yayınlanan işkence raporundan bu yana bir ilerleme kaydetmediği ifade edilirken, Yunan hükümetinin işkenceye sıfır tolerans politikasını "ciddiyetle" sürdürmesi istendi.