Science (
Bilim) dergisinde bugün yayınlanan bir makaleye göre, uzaydan gönderilen
lazer ışınlarıyla,
Antarktika'nın altında, bazılarının yüzölçümü yüzbinlerce kilometre olan göller bulundu.
Bazıları buz tabakasının 700 metre altında yatan bu göllerin suyu o denli hızla dolup çekiliyor ki, bu hareketleri uydulardan yapılan gözlemlerle görebilmek mümkün olabiliyor.
Dergide yayınlanan makalenin yazarı Helen Fricker, bu göllerin, küresel ısınmadan dolayı oluşmadığını, çünkü bulundukları derinliğin yüzeydeki sıcaklık değişimlerinden etkilenmeyecek kadar derin olduğunu, ama bu göllerin ''nasıl hereket ettiğini'' bilmenin, iklim değişikliklerinin Antarktika buz tabakasını nasıl etkilediğini bilmek açısından önemli olduğunu söyledi.
Dünyanın
temiz su stokunun yüzde 90'ı, Antarktika'yı kaplayan buz takabasında bulunuyor ve bilim adamları, bu buz takabasının tamamıyla erimesi durumunda dünyada
deniz düzeyinin 7 metre yükseleceğini hesaplıyorlar. Deniz düzeyindeki 1 metrelik bir yükselmenin bile büyük felaketlere yol açacağı belirtiliyor.
Fricker, ''iklim değiştiği için Antarktika buz takabasına ne olacağını önceden öngörmek zorundayız'' dedi ve şu anda kullanılan bilgisayar modellerinin, buz tabakasının altındaki göllerin hareketlerini içermediğine dikkati çekti.
Fricker ve araştırma arkadaşları, buz altındaki gölleri belirlemek için NASA'nın ICESat uydusunu kullandılar. ICEsat, tıpkı sonarların su altındaki nesneleri belirlemek için kullandığı teknikteki gibi, uzaydan Antarktika'nın yüzeyine lazer dalgaları gönderiyor ve geri yansıyan dalgaları inceliyor.
Bu inceleme, 2003-2006 yılları arasında yapıldı.