Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Paris’te yaşanan saldırıların ardından hayatını kaybedenlerin anısına yapılan yürüyüşe katılmasını, Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığına işaret ederek “Orada yer alması biraz sırıttı.” sözleriyle eleştiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi’den, Ankara’nın uyarılarına rağmen üç haftadır herhangi bir izahat gelmedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Paris’teki tarihi teröre lanet ve basın özgürlüğüne destek yürüyüşüne katılımı için “Gazetecilerin tutuklandığı, yayın kuruluşlarının kapatıldığı Türkiye’nin liderinin de orada yer alması biraz sırıttı.” diyen İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Davutoğlu’nun mutlak ifadelerle şart koştuğu izahatı yapmaya gerek görmedi. Davutoğlu, Renzi’nin sözleri üzerine “Eğer İtalya Başbakanı çıkıp izahat yapmazsa çok sert şekilde mukabelede bulunacağız.” demişti. Ancak aradan geçen üç haftaya rağmen Roma’dan hiçbir açıklama gelmezken Ankara da hiçbir adım atmadı. Bazı Türk yetkililerin olayı büyütmeden geçiştirmek niyetinde olduğu öğrenildi.
'RESMİ PROTESTO EDİLDİ'
Türkiye’nin yurtdışındaki itibarı her geçen gün giderek zayıflarken Avrupalı liderler artık diplomatik nezaketi de bir kenara bırakarak AKP hükümetini açıktan hedef alıyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Paris’teki yürüyüş esnasında Davutoğlu’na, tüm gözlemcilerin dikkatini çekecek şekilde çok soğuk davranmasının ardından İtalya Başbakanı Renzi de Davutoğlu’nun yürüyüşe katılmasını çelişkili bulduğunu açıklayarak eleştirmişti. Davutoğlu, İtalya Başbakanı’ndan acilen izahat istediklerini belirterek “Yaptığı açıklamayı asla kabul edemeyiz. İtalya diplomatik olarak hem Roma’da hem Ankara’da resmi protesto edildi. Eğer İtalya Başbakanı çıkıp izahat yapmazsa çok sert şekilde mukabelede bulunacağız. Biraz daha bekleriz, İtalya’dan düzeltme gelmez ise uluslararası alanda açıklama yapacağız.” demişti. Ancak aradan üç hafta geçmesine rağmen İtalya’dan hâlâ izahat gelmedi; Başbakan Renzi de bu konuda bir daha konuşmadı. İtalya tarafının “Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumu tüm dünyada biliniyor. Bu konuda açıklamaya gerek olduğunu düşünmüyoruz.” görüşünde olduğu öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de İtalya’dan hâlâ açıklama gelmediğini yalanlamadı.
İtalyan La 7 TV’ye konuk olan Renzi’ye, “Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo ile yani gazetecilerin dostu olmayan bu liderlerle yan yana yürümek sizi rahatsız etmedi mi?” diye sorulmuştu. Renzi de bu soruya şöyle cevap vermişti: “Birçok ülkede çelişkiler yaşanıyor. Mesela Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan örneğini alalım. Aralık ayında bazı gazetecilerin tutuklanması ve yayın kuruluşlarının kapatılması emrini verdi. Bu açıkça bir basın özgürlüğü sorunu idi. Sen ise (Davutoğlu) bilgi verme özgürlüğünü savunmak için oradasın, çünkü bazı kaçıklar bir dergi binasına girerek, o bildiğimiz eylemi yaptılar. Yani bu biraz sırıtıyor.”
ABD’NİN ERDOĞAN’A OTORİTER TANIMLAMASI DA SİNEYE ÇEKİLDİ
Ankara özellikle ABD ve Avrupa’dan gelen sert tepkileri dahi, kamuoyuna aksini beyan etmesine karşın, sineye çekiyor. Son olarak Ankara, dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’a “otoriter” diyen ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ı veto etmedi. Ankara, Bass’ın bu sözünü görmezden gelmeyi tercih ederken bir Türk yetkili Zaman’a “Amerikan büyükelçisine veto koymak, ilişkilerde telafisi mümkün olmayan bir krize yol açar. Böyle bir dönemde bu riski almak akıllıca değil.” yorumunu yaptı. Bass’a erken randevu verilmesi ABD’yi bile şaşırtmıştı. Cumartesi günü Ankara’ya gelen Bass, pazartesi günü Erdoğan’a güven mektubunu sunarak resmen görevine başladı. Amerikan tarafı Erdoğan’ın tepki olarak Bass’ı bir süre bekleteceğini tahmin ediyordu. Bu jet randevu Amerikan yetkilileri bile şaşırttı. Zaman’a konuşan Amerikalı bir kaynak, “Açıkçası bu kadar erken bir randevuyu beklemiyorduk. Türk tarafının sağduyulu davranmasından memnunuz.” şeklinde konuştu.
ZAMAN