Şam,
Halep ve Lazkiye'de Türk temsilciliklerine yönelik saldırılar ve
Arap Ligi'nin
Suriye'nin üyeliğini askıya alması
Ankara'yı harekete geçirdi. Önce Türk misyonlarında görevli
personelin eşleri
tahliye edildi ardından da Ankara, Suriye'ye, "Misyonları korumak onur meselesidir" diyen bir nota verdi. Dün
akşam saatlerinde ise
Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu, Suriye
Ulusal Konseyi'nin 8 üyesine İstanbul'da temsilcilik açılması için işlemlere başlama izni verdi. Şam yönetimine karşı, tek başına hareket etmek istemeyen Ankara için şimdi gözler, 16 Kasım'da Fas'ta yapılacak olan Arap Ligi-
Türkiye forumundan çıkacak kararda.
ANKARA'DAN 5 KRİTİK ADIM
ONUR NOTASI: Suriye Maslahatgüzarı Mounzer Mounzer dün
Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, "Yabancı temsilciliklerin ve mensuplarının korunması, kabul eden devlet bakımından temel bir sorumluluk ve onur meselesidir. Bunun takipçisi olacağız" denildi. Türkiye, saldırıların tazmin hakkını da saklı tuttuğunu açıkladı. Suriye yönetimi, saldırıların sorumlularını tespit etmeye ve gerekli adli süreci başlatmaya davet edildi. Türk temsilciliklerinin güvenliği için de güvence istedi. "Gelişmelere göre gerekli görülen önlemler almaya kararlıyız" mesajı verildi.
JET TAHLİYE: Bakanlık açıklamasıyla eşzamanlı olarak Suriye'deki misyonlarda görev yapan diplomatların aileleri de THY'nin ek seferi ile tahliye edildi. 60 aileye ait 80 kişilik grup THY uçağı ile 16.50'de
Esenboğa havaalanına geldi. Türkiye'nin Şam Büyükelçisi
Ömer Önhon başta olmak üzere personel ise çalışmaya devam edecek. Önhon'un babası Candemir Önhon ve annesi Birsen Önhon da kafileyle birlikte Türkiye'ye geldi.
SEYAHAT UYARISI: Bakanlıktan yapılan üçüncü açıklamada da, Türk vatandaşlarına, "Mucbir sebepler dışında Suriye'ye
seyahat etmeyin" dedi. Açıklamada
Humus, İdlip ve Halep başta olmak üzere olayların yoğunluk kazandığı bölgelere gidilmemesi istendi.
MUHALİFLERE TAM DESTEK: Suriye'li muhalifler Ankara'ya çağrıldı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,
Suriye Ulusal Konseyi'nin 8 üyesiyle biraraya geldi. Görüşmede İstanbul'daki ofisin açılması için çalışmaların hızlandırılması kararlaştırıldı.
TEK SES ÇAĞRISI: Dışişleri Bakanlığı, Arap Ligi'ne, Suriye'ye yönelik
yaptırım kararları için tam
destek verdi ve uluslararası topluma da tek ses olunması çağrısı yaptı: "Suriye Yönetimi'nin, Arap Ligi'nin bu kararı almaya mecbur bırakan tutumu, uluslararası toplumun tüm aktörlerinin Suriye'deki vahim gelişmeler karşısında tek bir sesle tepki göstermelerinin zaruretini de ortaya koymaktadır."
MÜSLÜMAN BİRLİĞİ
Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle görüşmesinde de 16 Kasım'da Fas'ta yapılacak olan Türkiye-Arap İşbirliği Forumu'ndan çıkacak karar ele alındı. Davutoğlu, Rabat'ta
Müslüman ülkelerin Esad'ın zulmüne karşı tek ses olarak hareket etmesinin önemini vurgulayacak. Ardından da Konsey'in temsilciliğinin İstanbul'da açıldığı resmen duyurulacak.
'ZAMANLAMA MANİDAR'
Dışişleri Bakanlığı'nın ikk açıklamasında, saldırıların Arap Ligi'nin Suriye'ye ilişkin kararından sonra gerçekleşmesi ve Türk misyonlarını
hedef alması, "şüphesiz manidar" sözleriyle yorumlandı. Açıklamada,
Viyana Sözleşmesi'nin yükümlülükleri anımsatılarak, "Yabancı temsilciliklerin ve mensuplarının korunması, kabul eden devlet bakımından temel bir sorumluluk ve onur meselesidir. Türkiye, söz konusu saldırılar sonucunda Suriye'deki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinde meydana gelen maddi zarara ilişkin olarak uluslararası hukuktan kaynaklanan yasal haklarını da mahfuz tutmaktadır" denildi.