Almanya
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Gabriele Hermani, bugün başkent
Berlin'de yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Türkiye'de yaptığı görüşmeler sırasında
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinden,
yangın sebebinin araştırılması için Türk uzmanların
Ludwigshafen kentine gönderilmesini istediğini belirtti. Hermani, Schaeuble'nin de bu isteği yetkili mercilere ilettiğini ve Ludwigshafen Emniyet Müdürlüğü'nün bu isteği kabul ettiğini kaydetti.
Kundaklama iddialarıyla ilgili soru üzerine de Hermani, bu konuda bilgilerin sadece Ludwigshafen Savcılığı'ndan alınabileceğini söyledi.
Hermani ayrıca, Schaeuble'nin Türkiye'de çok verimli görüşmeler yaptığını, görüşmelerin ağırlıklı konusunu
Almanya'da yaşayan Türklerin uyumunun oluşturduğunu belirtti.
Alman hükümeti sözcü yardımcısı Thomas Steg de olay yerine giden göç ve uyumdan sorumlu
Devlet Bakanı Maria Böhmer ile Sosyal
Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck'in, araştırma sonuçları açıklanmadan yangının
kundaklamadan kaynaklandığına dair bir ipucu bulunmadığını neye dayanarak söylediklerinin sorulması üzerine, bu yöndeki bilgileri
emniyet müdürlüğünde yaptıkları görüşmelerden edindiklerine inandığını belirtti.
Öte yandan
Avrupa Parlamentosu üyesi Cem
Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, yangında yakınlarını kaybeden ailelere baş sağlığı dileyerek, "Yangında insanları kurtarmak için büyük çaba harcayan itfaiye ekiplerine çok teşekkür ediyorum. Yangının nedeninin bir an önce yetkililer tarafından belirlenmesini temenni ediyor ve herkesi sağduyulu davranmaya davet ediyorum" ifadesine yer verdi.
Alman Sol Parti Federal
Meclis (Bundestag) üyesi Sevim Dağdelen de yazılı açıklamasında, Almanya'da bu tür facialar duyulduğunda akla hemen Solingen ve Mölln olaylarının geldiğini belirterek, bunun kimseyi şaşırtmaması gerektiğini, çünkü ülkede sık sık aşırı sağcı saldırıların olduğunu ifade etti.
Soruşturma sonucunun beklenmeden spekülasyonlar yapılmasını doğru bulmadığını kaydeden Dağdelen, şöyle devam etti:
"Bu türden spekülasyonlar güvensizliğin derinleşmesine yol açar. Bazı politikacıların henüz
soruşturma başlatılmadan yaptığı '
yabancı düşmanlığıyla bağlantısı yok' türünden açıklamaları var. Öte yandan, ırkçı bir kundaklama olayıyla karşı karşıya olduğumuz spekülasyonları yayılıyor. Bunları doğru bulmuyorum. Bunu önlemenin yolu da faciaya yol açan nedenlerin bir an önce açıklığa kavuşturulmasından geçiyor."
Dağdelen, olay yerine giderek, yangında yakınlarını kaybeden aileleri ziyaret edeceğini belirterek, soruşturmayı sürdüren güvenlik birimleriyle de görüşerek, çalışmaları hakkında bilgi almak istediğini kaydetti.
Alman Birlik 90/
Yeşiller Partili Berlin eyalet meclisi üyeleri Özcan Mutlu ve Bilkay Öney de yazılı bir açıklamayla yangında yakınlarını kaybeden ailelere baş sağlığı dilediler.
Milletvekillerinin açıklamasında, "Yangın hakkında spekülasyonlar sürerken, görevlilerin olayı aydınlatmak amacıyla ellerinden geleni yaptıklarını
ümit ediyor, Türk halkının acısı büyük olmasına rağmen her zaman olduğu gibi sükunetli davranacağını biliyoruz" ifadesi kullanıldı.
AA