Gizli tutulan ve ‘devrimsel bir gelişme’ olduğu ifade edilen sistemin, denizaltılara sualtında hiç ses çıkarmadan tam 50 yıl süreyle görev yapma kapasitesi kazandıracağı öne sürüldü.
ABD ordusuna bağlı mühendisler, yeni nesil nükleer denizaltılar için en son teknoloji bir tasarım hazırlıyor. Balistik füze taşıyan nükleer denizaltılar için geliştirilen Ohio Replacement (OR) projesinin, denizaltıların pervane sistemini 50 yıl boyunca çalıştırması ve mekanik gürültüyü ortadan kaldırması planlanıyor. Kısaca, dev denizaltılar yarım asır boyunca yakıt ikmali yapmasına gerek olmadan suların altında sessiz sedasız dolaşabilecek.
Wired dergisinin haberine göre, oluşturulacak yeni balistik füze filosu, ses çıkarmaması sayesinde düşman savaş gemileri, hücum botları ve denizaltı avcısı uçaklardan daha iyi korunacak. ABD’nin elinde 18 tane bulunan Ohio sınıfı balistik füzeli nükleer denizaltıların boyu ortalama 170 metre ve ağırlıkları 19 bin ton civarında.
OR sınıfı denizaltılar, pervanelerine çalıştıran doğrudan mekanik bir bağlantıya sahip. Nükleer reaktörün çalıştırdığı buhar türbinleri, mekanik süreçlerden geçerek yüksek tork gücünü pervaneleri harekete geçirecek seviyeye indiriyor. Bu süreç, denizaltıda mekanik bir gürültüye neden oluyor.
Yeni tasarımla, nükleer reaktörün denizaltı içinde düzenli bir elektrik şebekesi oluşturması amaçlanıyor. Reaktörün besleyeceği şebekenin, elektrik motorları çalıştırması, böylece gürültünün ciddi oranda azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, bugün reaktörden elde edilen enerjinin yüzde 75-80’i pervaneleri çalıştırmak harcanırken, enerji tasarrufu yapılacak ve diğer bölümlere elektrik aktarılabilecek.