Kuzey Irak petrolünün Türkiye'den uluslararası piyasaya sevkiyatına başlanmasıyla ilgili olarak açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak federal hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğini, alım ve satım yapan tarafların da çok ciddi yasal riskler aldığını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasalara sevkiyatının sürmesi ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye'nin, Kuzey Irak'tan petrol ithal ederek uluslararası piyasaya sürmesini desteklemediklerini söyledi. Bu konudaki pozisyonlarının baştan bu yana aynı olduğunu anlatan Psaki, "Biz başından beri çok açık olduk ve hala aynı pozisyonumuzu koruyoruz. Irak federal hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğimizi başından beri belirttik, şimdi de desteklemiyoruz. Petrol alım satım işine girişen taraflar çok ciddi potansiyel yasal risklerle karşı karşıyalar" dedi. Jen Psaki, bu konudaki endişelerini gerek Türkiye gerekse Kuzey Irak ile paylaştıklarını da belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, "Türkiye'nin Kuzey Irak'tan alıp satışa çıkardığı petrolü satın alınmaması gibi bir koordinasyonda bulunuyor musunuz" sorusunu da, "Bildiğiniz gibi biz pozisyonumuzun ne olduğunu birçok kez açıkladık ve yineledik. Uluslararası toplum ve özel sektör için durumun çok net olduğunu düşünüyorum. Gayet açık ki, herkes kendi kararını kendisi verecek" diye yanıtladı.
"IŞİD'İN GÜÇLENMESİ BÖLGE İÇİN TEHLİKELİ"
Irak'taki gelişmelere de değinen Jen Psaki, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki ilerlemesinden son derece endişe duyduklarını belirtti. IŞİD'in Suriye'de de güçlendiğini anımsatan Psaki, "IŞİD Yalnızca Irak ve Suriye için değil, tüm bölge için bir tehdit. Irak'taki ilerlemesi de gösteriyor ki tüm taraflar ortak düşmana karşı mücadele etmeli, bu teröristleri halktan ayırmalı" dedi. Gelişmeleri yakından izlediklerini, Musul'u ele geçiren ve Selahaddin ile Kerkük'e doğru ilerleyen IŞİD'in sahada giderek güçlenmesinin ABD'yi kaygılandırdığını belirten Jen Psaki, tüm Irak'ın bu tehdide karşı birlik olmasının önemine değindi.
Psaki, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye ziyareti sırasında, İran ile Türkiye arasında ekonomik anlaşmalar imzalamaları ile ilgili bir soruyu da "Türkiye ile yakın bir diyaloğumuz, aralarında İran'ın da olduğu bazı sorunlar da var. İran'ın nükleer silah yapmasını engellemeye yönelik ortak bir amacımız var Türkiye ile. Şunu da anımsatmalıyım ki, Türkiye İran'a
karşı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırım kararlarına uyacağını kamuoyu önünde açıkça kabul etmiştir" diye yanıtladı.
DHA