21 Ağustos'taki katliamın ardından ABD'nin liderliğinde uluslararası müdahale ihtimali giderek artarken, uzmanlar da muhtemel bir müdahale durumunda izlenecek stratejiler hakkında öngörülerde bulunuyor. Saldırı konusunda çok çeşitli senaryolar mevcut.
KİLİT GÜÇ DENİZDEN GÜDÜMLÜ FÜZELERDE
Bunlardan ilkine göre ABD, Suriye'nin hava sahasını kullanmak yerine Akdeniz'den savaş gemileri ve denizaltılardan atacağı isabet oranı oldukça yüksek güdümlü füzelerle Suriye'yi vurabillir. ABD, 6. filonun görev alanında yer alan Akdeniz'e 4 savaş gemisi gönderdi. Bunlardan havada manevra yeteneğiyle donatılmış güdümlü 1500 km menzilli Tomahawk füzeleri ve çeşitli uzun menzilli silahlarla dolu iki gemi Doğu Akdeniz'de yani Suriye sahiline yakın bölgede konuşlanmış durumda. Bunların dışında ABD'nin bölgede iki uçak gemisi (USS Harry Truman ve USS Nimitz ) ve nükleer güce sahip bir de denizaltısı bulunuyor. İngiltere'nin ise bölgede biri helikopter gemisi, ikisi firkateyn olmak üzere toplam 4 savaş gemisi bulunuyor. Ayrıca Kıbrıs'taki üssünü aktif olarak kullanabilir.
haritası'="" alt="Suriye">
GENELKURMAY BAŞKANI DEMPSEY'İN PLANI
Temmuz ortalarında ABD Genelkurmay Başkanı Org. Dempsey'in Senatör Carl Levin'e gönderdiği bir mektupta çizilen savaş senaryoları aktif bir biçimde uygulanabilir. Bir müdahalenin tamamen savaş demek olduğunun altını çizen Dempsey, ''bir kere eyleme geçtiğimiz zaman, sonrasında ne geleceğine hazırlıklı olmalıyız. Daha derin müdahiliyet kaçınılması zor bir durum" demişti.
İşte Dempsey'in sunduğu Obama'nın masasındaki seçeneklerden uygulanması muhtemel olanları
1-UZAKTAN SINIRLI SALDIRILAR DÜZENLEME
Dempsey, "uzaktan sınırlı saldırılar düzenleme" seçeneğiyle rejimin yüksek değerde hava savunma sistemleri, hava, kara, füze ve deniz kuvvetlerinin yanı sıra, askeri destek tesisleri ve komuta ağlarını vurmayı öneriyor. Dempsey, uzaktan hava ve füze sistemlerinin, kendi seçtikleri tempoda yüzlerce hedefin vurulmasında kullanılabileceğini, bu seçeneğin hayata geçirilmesi için gereken kuvvetlerin, yüzlerce uçak, gemi, denizaltı ve diğer araçları içerebileceğini ifade etti.
Dempsey, süreye bağlı olarak, maliyetin milyarlarca doları bulabileceğini, zaman içerisindeki etkinin, rejimin kapasitelerinin önemli boyutta aşağı çekilmesi ve rejimden firarlarda artış yönünde olabileceğini belirterek Esed'in, elindeki varlıkları farklı yerlere dağıtarak sınırlı saldırılara direnebileceği yönünde bir riskin de mevcut olduğuna dikkati çekti. Dempsey, bunun yanında misilleme saldırıların olası olduğunu ve ülke içerisindeki siviller ve yabancıları etkileyebilecek zayiatların yaşanması ihtimalinin de bulunduğunu dile getirdi.
2-UÇUŞA YASAK BÖLGE İÇİN SALDIRI
Dempsey, rejimin hava gücünü bitirmek için yok edilmesi gereken unsurları sıraladı. Bu sayede ABD ve müttefikleri Suriye'de hava üstünlüğü sağlayabileceğini belirtti.
Maliyet olarak düşman uçaklarının düşürülebilmesi, pistlerin, karadaki uçakların ve destekleyici altyapıların vurulmasının getireceği yükü yüzlerce uçak, istihbarat ve elektronik savaş desteği ile yakıt ikmali ve haberleşme araçları olarak açıkladı. Maddi olarak böyle bir harekatın ilk aşamada 500 milyon dolara, yıl içerisinde de ayda ortalama bir milyar dolara çıkabileceği ifade edildi.
Dempsey ayrıca ABD uçaklarının kayıp vermesi gibi risklerin de bulunduğuna dikkati çekti.
KİMYASAL SİLAHLAR İÇİN VURMA
Dempsey'e göre kimyasal silah programı durdurulmalı ve silah stoku da kontrol altına alınmalı ancak bunun da birçok maliyeti var. Bu seçeneğin asgari düzeyde uygulanabilmesi için bir uçuşa yasak bölgenin yanı sıra, yüzlerce uçak, gemi, denizaltı ve diğer araçları içeren hava ve füze saldırıları gerekiyor.
Kritik alanlara saldırı düzenlemek ve buraları emniyete almak için binlerce özel operasyon birlikleri ve diğer kara güçlerine ihtiyaç duyulabileceğini de dile getiren Dempsey, maliyetin de ayda bir milyar doların rahatlıkla üzerine çıkabileceğini belirtti.
AJANSLAR/SAMANYOLU HABER
*Harita ve infografikte BBC World ve Globalsecurity.org'dan faydalanılmıştır