ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi,
Hrant Dink'in öldürülmesini kınayan ve
Türkiye'nin, TCK'nın 301'inci maddesini kaldırmasını ve
Ermenistan ile ilişki kurmasını isteyen tasarıyı yumuşatılmış haliyle kabul etti.
Komitenin oturumunda bu tasarının da içinde olduğu, gündemdeki bütün yasal düzenlemeler oy birliğiyle kabul edildi. Tasarı, Türkiye'nin en fazla rahatsız olduğu sözde Ermeni soykırımına yapılan atıfın değiştirilmiş haliyle benimsendi.
Orjinal tasarının gerekçe bölümünde "Hrant Dink, Ermeni soykırımından bahsettiği için 301. madde çerçevesinde, hakkında yasal işlem yapılmıştı" ifadesi kullanılmıştı.
Değiştirilmiş halinde ise bu madde "Hrant Dink, Ermeni katliamını soykırım olarak nitelendirdiği için 301. madde çerçevesinde hakkında işlem başlatılmıştı" şeklinde benimsendi.
Böylece, Ermeni soykırımının bir gerçek olduğu olgusu tasarı metninde yer almadı. Türkiye, aslında tasarının tamamının Komiteden geçmesine karşı çıkıyordu. Ancak, Türkiye'nin en büyük kaygısı tasarıda sözde "Ermeni soykırımı" olgusunun gerçekmiş gibi yer almasıydı ve bu tasarıda yer almadı.
Komiteden geçen tasarı, Senato genel kuruluna sevkedildi. Tasarının genel kurulda oylanıp, oylanmayacağı ya da ne zaman oylanacağı henüz netlik kazanmadı.
Tasarı, Senato Dışi İlişkiler Komitesinin Demokrat Başkanı Senatör
Joe Biden tarafından sunulmuştu.
Tasarının üç hafta önce oylanması planlanıyordu. Genellikle Türkiye'yi destekler tavrıyla bilinen Komitenin kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Senatör Richard Lugar, Türkiye'nin kaygıları doğrultusunda orjinal tasarının lisanına
itiraz edince
oylama bir sonraki oturuma, yani bugüne ertelenmişti.