Meclisteki Elen Grubu’nun Eşbaşkanlarından Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Gus Bilirakis tarafından sunulan tasarı, salonda bulunan 7 milletvekilinin oylarıyla kabul edildi. Tasarının nihai kabulü için önce Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde sonra da Temsilciler Meclisi Genel Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak tasarı meclisten geçse dahi bir bağlayıcılığı bulunmuyor, sadece tavsiye niteliği taşıyor.
Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti California Milletvekili Dana Rohrabacher, oturuma Türkiye’nin dostu ve hayranı olarak geldiğini söyledi.
Yaklaşık 25 yıllık milletvekilliği döneminde Kongre’nin Türkiye’ye zarar vermek ve rencide etmek niyetiyle hareket ettiğine belirli dönemler şahit olduğunu anlatan Rohrabacher, şöyle konuştu:
"Bugün görüşülen tasarıyla aslında Türk hükümetine dostane bir mesaj gönderiyoruz. Bizim İslam dünyasında Batı’ya yönelik ılımlılık gösteren modellere ihtiyacımız var ve biz bunu bugün Türkiye’de görüyoruz. Türkiye, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülke. Onların bize ve dünyanın geri kalanına, insan haklarına ve farklı dinlere inananlara saygı gösterdikleri mesajını göndermesini istiyoruz. Heybeliada Ruhban Okulu’nu açarak Türk hükümetinin ve Türk insanının olumlu niyetini göndermekten başka bize gönderecekleri iyi mesaj yok. Türkiye özgürlüğün olduğu ve gurur duyulacak bir ülke. Eminim bize Batı’nın dostu olduklarına yönelik bir mesaj göndereceklerdir."
Alt Komite Kıdemli Üyesi Bill Keating ise ruhban okulunun açılmasının son demokratikleşme paketinde yer almamasından üzüntü duyduğunu dile getirdi. Okulun bölgedeki tüm Ortodokslar için önemli olduğunu vurgulayan Keating, "Burayı açmakta çok geç kalındığını düşünmüyorum" ifadesini kullandı.
Tasarıyı sunan Bilirakis ise okulun İstanbul’da bulunan Ortodokslar için önemini anlattı. Bilirakis, "Bu okulun açılması oradaki Ortodokslar için önemli olduğu kadar gelecek nesillerin dini eğitimleri için de oldukça büyük önem taşıyor" yorumunda bulundu.
AA