Yargının ‘bağımsız ve rahat’ bir şekilde çalışması gerektiğini ifade eden Helene Flautre “Yolsuzluk iddialarını aydınlatmak yerine soruşturmayı yürütenlerin suçlanması sorumsuzluktur.” dedi. Flautre, AB sürecinde yapılan yargı reformlarına dikkat çekti ve acilen gerçek bir adlî kolluk oluşturulması gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği’nden (AB), rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını karartma girişimlerine bir tepki daha geldi. AB–Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, iddialarla ilgili soruşturmayı yürüten resmî makamları suçlamasını eleştirdi. Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller grubu üyesi Flautre, “Başbakan’ın kredisini ciddi şekilde etkileyen Türkiye’deki gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyorum. Yakınlarına yönelik ağır yolsuzluk iddialarını aydınlatmak yerine soruşturmayı yürütenleri suçlaması sorumsuzluktur.” dedi. Türkiye’de ‘ağır bir siyasî kriz’ yaşandığını kaydeden Flautre, “AB, hukuk devletinin savunulmasından yana kararlı bir tavır almalıdır. Tam üyelik perspektifi dün olduğu gibi bugün de Türkiye’de demokrasinin derinleşmesi için en büyük destektir.” ifadelerini kullandı.
Zaman gazetesinin haberine göre, iddia edilen suçların, soruşturmanın karartılması yoluyla örtbas edilmesi girişimlerine AP’deki en büyük ikinci grup olan Sosyalistlerden de tepki gelmişti. Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) lideri Hannes Swoboda, perşembe günü yaptığı açıklamasında hükümetin rüşvet ve yolsuzluk iddiaları karşısında komplo teorilerine sığınmasını tenkit etti. Muhalefet ve sivil toplumla diyaloğa geçilmesi tavsiyesinde bulunan Avusturyalı siyasetçi, “Devam etmekte olan soruşturmalar sekteye uğratılmamalıdır, ister kamuda ister özel sektörde olsun yolsuzlukla mücadele eden kamu görevlileri vazifelerini ifa ettikleri için cezalandırılmamalıdır.” demişti.