550
denizcinin hayatını kaybettiği
kaza, hafızalarda
Osmanlı donanmasının tarihindeki en üzücü olay olarak yer aldı. O deniz faciasında şehit olan bahriyelilerin torunları yıllar sonra ilk kez biraraya geldi. Buluşmada duygusal anlar yaşandı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun başında olan 2.
Abdülhamid Han,
Japon İmparatoru Komatsu'nun kendisine
hediye ettiği Büyük Krizantem Nişanına karşılık, dönemin savaş gemisi '
Ertuğrul Fırkateyni' ile birlikte japonya'ya hediyeler göndermiş, hem aradaki dostluğu pekiştirmek hem de Osmanlı'nın denizlerdeki hükmünün bitmediğini göstermek için önemli bir adım atmıştı.
Gemideki yaklaşık 619 denizci, uzun yolculuğun ardından sonunda
Japonya'ya ulaşmış burada
halk tarafından büyük coşkuyla karşılanmıştı. 3 ay boyunca sarayda en itibarlı misafirler olarak ağırlanan denizciler, 15
Eylül 1890'da ise; dönüş için yola çıktı.
18 Eylül akşamı Oşima adası yakınlarında şiddetli fırtınaya yakalanan gemi kayalıklara çarparak parçalandı ve gemideki 619 deniciden 550'si şehit oldu.
Osmanlı Donanmasının tarihindeki en üzücü olay olarak hafızalarda yer eden kazanın üzerinden tam 118 yıl geçti. Kazada şehit düşen denizcileri geri getirmek mümkün değildi elbette ama yıllar sonra onların torunları biraraya geldi.
Tekirdağlı Cemil Kaptan, Makine Subayı Arif
Salih Efendi, Bando Şefi İsmail Bey hepsi torunlarının kalbinde birer kahramandı. Yıllarca onların hikayeleriyle büyüyen şehit torunları, hep birlikte olmanın mutluluğunu yaşadı.
Türkiye Ertuğrul fırkateyninin enkazına büyük önem veriyor. Japonya'da bulunan Ertuğrul Müzesi için gemiyle ilgili bulgu elde etme çalışmaları 2 yıl önce başladı.
Büyük
buluşma sona ererken 118 yıl önce kader birliği yapan deniz şehitlerinin torunları bir sonraki görüşmede yeniden buluşmak üzere ayrıldılar birbirlerinden.