Kaç vatandaşın bu
uygulamadan dolayı
Alman vatandaşlığına geçtiği konusunda kesin rakam verilmezken,
Münih'te görevli Muavin Konsolos Selim Çukurkaya, Münih
konsolosluğunda en çok yaptıkları ikinci işlemin vatandaşlıktan çıkış olduğunu söyledi. 2010 yılında 26 bin Türk, Alman vatandaşlığına geçti. Özellikle askerlik yaşındaki vatandaşlar 10 bin euroluk bedeli yüksek buluyor.
Selim Çukurkaya, yeni
kanun öncesi Münih Konsolosluğu'nda günde iki ya da üç kişinin askerlik başvurusunda bulunduğunu,
yasa çıkana kadarki geçiş döneminde
konsolosluk binasının tıka basa dolduğunu ve
mesai saatlerini uzattıklarını anlattı. Şimdi gençlerin Alman vatandaşlığını
tercih ettiklerini ve 2,5 aydır askerlik için sadece 7-8 kişinin geldiğini belirtti. Kaç kişinin bu nedenden dolayı Alman vatandaşlığına geçtiği konusunda ise rakam vermenin mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Çukurkaya, pasaport işlemlerinden sonra en çok yapılan işlemin vatandaşlıktan çıkış işlemleri olduğunu kaydetti.
"MEBLAĞ ÇOK YÜKSEK"
Askelik süresini 38 yaşına kadar ertelettiğini söyleyen 25 yaşındaki Ümit Gündüz, "Her an Alman vatandaşlığına geçebilirim. Bu meblağ çok yüksek.
Askerlik sürem gelene kadar vaktim var, gelişmelere göre hareket edeceğim" dedi. Adının açıklanmasını istemeyen 35 yaşındaki bir makina mühendisi de dövizle askerlik bedelini çok yüksek bulduğunu ve bu sebeple Alman vatandaşlığına geçmeyi düşündüğünü söyledi.
Almanya'da 2010 yılında toplam 101 bin 570 kişi Alman vatandaşlığına geçerken bunların 26 bin 192'sini Türk vatandaşları oluşturdu. 2009 yılında 24 bin 647 Türk, Alman vatandaşlığına geçerken, Federal
İstatistik Dairesi'nin yakın zamanda 2011 istatistiklerini de açıklaması bekleniyor.