Güney Afrika’ya 80
işadamı heyeti ve bazı parlamenterle yaptığı geziye Cape Town’daki görüşmelerle devam eden
Devlet Bakanı Zafer
Çağlayan, yeni bir gelişmeyi açıkladı. Çağlayan, toplam 1.5 milyar nüfusa sahip
İslam ülkeleri arasında
ekonomik ilişkileri ve ticareti artırmak amacıyla oluşturulan Tercihli
Ticaret Sistemi (PRETAS)’nin uygulanması için 10 İslam ülkesinin “
evet” kararı aldıklarını söyledi. Aralarında
Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkenin önceden sistemi onayladıklarını belirten Çağlayan, “Bu gezide,
Bahreyn ve
Bangladeş’in de tercihli ticaret sistemine katılma kararı aldıklarını öğrendim. Bu çok iyi bir gelişme” dedi.
TREN KALKIYOR
57 İslam ülkesinin halen dünya toplam ticaretindeki payının 4.5 trilyon dolarla yüzde 7 olduğunu belirten Çağlayan, bunların toplam ihracatının ise 1.4 trilyon dolar olduğunu, bunun da yüzde 10’unun Türkiye’ye ait olduğunu belirterek şunları söyledi: “Verdiğim rakamlar, gerçek potansiyeli ifade etmiyordu. Onun için İslam Kalkınma Örgütü (İKÖ) öncülüğünde tercihli ticaret protokolü yapılmasına karar verildi. Protokolün işlemesi için de en az 10 ülkenin bu işe katılması gerekiyordu. Bahreyn ve Bangladeş’in de katılacağını bildirmesiyle sistemin işlemesi gerçekleşecek. Artık
tren kalkıyor. İnanıyorum ki, öteki ülkeler de daha sonra PRETAS’a katılacak.” İKÖ’nün, sistemin işlemesiyle İslam ülkeleri arasında yüzde 5’lerde olan karşılıklı ihracatın yüzde 17’lere çıkarmayı hedeflediğini de anlatan Çağlayan, “İslam ülkelerinin ekonomi ve ticaret bakanlarıyla tek tek görüştüm. İki gün önce de Bahreyn ile Bangladeş’li bakanlar arayıp onay verdiler” diye konuştu.
2010’DA UYGULAMA HEDEFİ
Çağlayan, sistemin 2010’da işlemeye başlama hedefi olduğunu, İran’ın, en çok Türkiye’nin işine yarayacağı gerekçesiyle karşı çıktığı görüşlerinin de doğru olmadığını belirtti. Sisteme katılacak ülkeler şöyle:
Ürdün,
Malezya,
Pakistan, S.
Arabistan,
Suriye, BAE, Türkiye, Umman, Bahreyn ve Bangladeş.
BUGÜN