İdam haberi, dünyanın hemen hemen bütün önemli
gazetelerinde manşetten duyuruldu.
LAT: "EL SADR'IN ADAMLARI İDAM ETTİ"
Los Angeles Times gazetesi ise
Saddam Hüseyin'i idam edenlerin
Iraklı Şii
direnişçi lideri Mukteda El Sadr'ın adamları olduğunu yazdı. Gazete, Saddam'ın asılmasından önce idam mangasının "Mukteda El Sadr" diye bağırdığını, Hüseyin'in ise buna karşılık alaycı şekilde güldüğünü yazdı. El Sadr'ın babası Saddam tarafından öldürülmüştü.
NYT: "IRAK'I ŞİDDETLE YÖNETEN BİR DİKTATÖRDÜ"
New York Times gazetesi, Hüseyin hakkında, "Irak'ı şiddetle yöneten bir diktatördü" değerlendirmesinde bulunurken, Saddam'ın son anlarında
siyah bir
kıyafet giydiğini ve elinde bir
Kuran taşıdığını yazdı.
WASHİNGTON POST: "REZALETLE SONA EREN İKTİDAR"
ABD'li
Washington Post gazetesi de, Saddam'ın
iktidarının büyük bir rezalet ile sona erdiğini belirtti. Irak'ı
modern bir ülkeyi dönüştürme iddiası iktidara gelen Saddam'ın bir ara Ortadoğu'da milyonlarca insan için bir "kahraman" olduğunu anımsattı.
LE MONDE: "SADDAM SON SÖZLERİ İLE HALKI UYARDI"
Fransız Le Monde gazetesi ise, Irak'ı "
demir eli" yöneten Saddam'in asılmadan önce direnmediğini ve herhangi bir istekte bulunmadığına dikkat çekti. Gazete, Saddam'ın son sözlerinin Irak halkına uyarı olduğunu, Saddam'ın iktidardaki Şii koalisyonu kastederek "İranlı koalisyona güvenmeyin. Bu insanlar tehlikeli" dediğini kaydetti.
LA VANGUARDİA: "ARİFE GÜNÜ ASILDI"
İspanya'nın önde gelen gazetelerinden La Vanguardia ise, Saddam'ın Arife günü asıldığına dikkat çektiği haberinde Irak'taki ABD kuvvetleri için alarmın en yüksek düzeye çıkarıldığını kaydetti. Gazete, idamın ülkeyi barıştırma çabalarına katkıda bulunmayacağı yorumlarına da dikkat çekti.
EL PAİS: "IRAK'TAKİ ŞİDDETTE YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR"
İspanyol El Pais gazetesi de Saddam'ın Yüksek Mahkemenin idam cezasını onaylamasından sadece dört gün sonra
infaz edilmesinin, Irak'ta 2003 yılında ABD'nin işgali ile başlayan şiddette yeni bir sayfa açtığı yorumunu yaptı.
İHT: BEYAZ SARAY'IN AMACI GERÇEKLEŞTİ
İnternational Herald Tribune de, Saddam'ın asılmasının eski Irak liderinin suçların hesabını verdiği anlamına geldiğini, böylece, ülkede kitle
imha silahlarının olmadığı kanıtlanmasının ardından
Beyaz Saray tarafından en sık dile getirilen savaş amacının yerine getirildiğini belirtti.
GUARDIAN: "IRAKLI DESPOT ÖLDÜ"
İngiliz Guardian gazetesi, Saddam Hüseyin'in idamını "Komşularını tehdit eden, kendi insanlarını öldüren ve çeyrek yüzyıl boyunca sevil bir tiranlıkla yöneten Iraklı despot şafaktan önce eski düşmanlarının elinde öldü" şeklinde duyurdu. Haberde ancak Saddam'ın ölümünün mezhep savaşlarını daha da arttırabileceği değerlendirmesi yapıldı.
BBC: "SABAH EZANI OKUNURKEN İDAM EDİLDİ"
BBC ise, Saddam'ın yerel saatle 05.30-05.45 arasında,
Bağdat sokaklarında sabah ezanı okunduğu sırada idam edildiğini duyurdu. İdamın,
Yeşil Hattın hemen dışında
Amerikalıların "Adalet Kampı" olarak bildiği yerde yapıldığı bildirildi. Saddam Hüseyin'in idama elinde bir
Kuran-ı Kerim ile geldiğini belirten BBC, devrik liderin daha sonra bu Kuran'ı başka bir arkadaşına verilmesini istediğini aktardı.
DAILY TELEGRAPH: "DAVA SÜRECİ MÜKEMMEL DEĞİLDİ"
Daily
Telegraph gazetesi, Irak'ta atılması gereken iki adım olduğu bunların birinin ülkeye demokrasinin getirilmesi, ikincisinin ise Saddam'ın yargılanması olduğunu yazarken, bunların ikisinin de mükemmel şekilde başarılamadığı değerlendirmesinde bulundu.
FT: "İDAM KARARININ KESİNLEŞMESİNDEN BİRKAÇ GÜN SONRA ASILDI"
Financial Times gazetesi de Saddam Hüseyin'in idam kararının kesinleşmesinden birkaç gün sonra asıldığını vurguladı. Haberde Hüseyin'in ölüme giderken idam edileceğini işaret eden kırmızı bir
kart taşıdığı belirtildi.
INDEPENDENT: "SADDAM YASI TUTULMASINI HAKETMİYOR"
Independent gazetesinde yayınlanan bir köşe yazısında ise Saddam Hüseyin'in, arkasından yas tutulmayı hak etmediği ve iktidara şiddet sayesinde geldiği değerlendirmesi yapıldı. Gazete, Saddam Hüseyin'in Amerika tarafından İran'ın karşısında bir güç olabilmesi için silahlandırıldığını ve cesaretlendirildiğini yazdı.