'Dünya Gönüllüler Günü' ödül töreni yapıldı


Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Kurucu Onursal Başkan Veli Sarıtoprak, 'Dünya Gönüllüler Günü' nedeniyle açıklamalarda bulundu. Sarıtoprak, Türkiye'de derneklerin az olduğuna vurgu yaptı.

Dünya Gönüllüler Günü (Sivil Toplum Kuruluşları Günü) nedeniyle Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) ödül töreni yapıldı. Töre CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve davetliler katıldı. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Kurucu Onursal Başkan Veli Sarıtoprak, davete katılanlara gönüllülük ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sarıtoprak, gönüllülük karşılıksız vermeye, gönüllü hizmet etmeye dayandığını aktardı. Sarıtoprak, sözlerini şöyle sürürdü: "Yıllarca önce ezberlediğimi söz gönüllülüğü çok iyi tanımlıyor. Yardıma eğilmedikçe kimse dik duramaz. Peygamberimiz 'komşusu açken tok yatan bizden değildir'. diyerek yardımlaşmanın önemine vurgu yapmıştır." dedi.

TÜSİAV Kurucu Onursal Başkanı Sarıtoprak, sivil toplumculuğun gönüllüğün özünde dini ve ahlaki motiflerin yattığını ifade etti. Sarıtoprak, konuşmasına şöyle devam etti: "Toplu halde yaşama, yardımlaşma, dayanışma, sevgi, dostluk, özveri, uzlaşma başkalarının mutluluğu, doğaya hayvana sevgi sivil toplumun dayandığı sevgiyle ilgili Yunus Emre'nin 'yaradını severim yaradandan ötürü' deyişini örnek verebiliriz. Peygamberimiz, 'İman etmedikçe cennete gidemezsiniz. Ama birbirinizi sevmedikçe iman etmiş sayılmazsınız'. Sivil toplumculuğun özünde birbirimizi sevmek var. Sivil toplumculukta başkalarını düşünmek, başkalarının mutluluğu için çalışmak şarttır."

Türkiye'de vakıf hizmetlerinin oldukça az olduğuna dikkat çeken Veli Sarıtoprak, "Bugün itibariyle Türkiye'de toplam 5 bin 353 vakıf faaliyette. Bu sayılar yetersiz. Bize düşen sayıları artırmak, dernek, cemiyet ve vakıf sayısını artırıp buralara üye olmak. Ülke ve milletimize hizmet etmektir. Bizim bu ülkeye borcumuz var, bu borç biz ölünce sona erer." diye konuştu.

"AB ÜLKELERİNDE DERNEK SAYISI BİR MİLYONDAN BAŞLIYOR"

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde vakıf hizmetlerinin oldukça çok olduğunu belirten Sarıtoprak, konuşmasını şöyle tamamladı: "Almanya, Fransa, İngiltere'de dernek sayısı bir milyondan başlıyor. Bir Avrupalı en az dört derneğe üye. Kuzey ülkelerinden İsveç, Norveç, Danimarka'da fiili nüfus 4 milyonsa 16 milyon dernek var. Herkes milletine, memleketine hizmet için koşuyor. İnşallah ölmeden o günleri de görürüz. Türkiye'nin dernek sayısı en az 500 bin olmalı. Daha çok hizmet üretmeliyiz."



CİHAN
<< Önceki Haber 'Dünya Gönüllüler Günü' ödül töreni yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER