Kanada'nın York Üniversitesi'nden astronomi ve fizik profesörü Paul Delaney, CTV Televizyonu’nda katıldığı "Your Morning" isimli programda Dünya'nın dönüş hızının arttığını ve bu değişimin yeryüzünde zamanın yavaşlaması anlamına geldiğini belirtti.
Bilimsel hesaplamalara göre; 2021’de ortalama bir gün 24 saatlik (86 bin 400 saniye) normal bir güne göre 0,05 milisaniye daha kısa olacak.
BUZULLAR ERİDİKÇE DÜNYA'NIN DÖNÜŞ HIZI ARTIYOR
Kısalmanın küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirten Prof. Delaney, eriyen buzulların Dünya üzerindeki kütlenin konumlanma şeklini değiştirdiğini ve suların dünyanın dönüş eksenine yaklaştıkça onun dönme hızını arttırdığını ifade etti.
Delaney, Dünya'nın bu durumunu daha hızlı dönebilmek için kollarını bedenine yaklaştıran bir patenciye benzetti.
Söz konusu kısalmanın saniyeden çok daha az olacağından insanların günlük faaliyetlerini etkilemeyeceğine dikkati çeken Delaney, iklim değişikliği sebebiyle buzulların erimesinin zaman içinde küresel zaman dilimini ve günlerin belirlenmesini etkileyebileceği uyarısında bulundu.
Delaney, bu durumu önlemek için "artık saniye" uygulamasına geçilebileceğini kaydetti.
BİLGİSAYARLARDA KARIŞIKLIĞA SEBEP OLABİLİR
Ancak bazı uzmanlara göre, bu uygulama ile belirlenen takvim yılının son dakikasına fazladan 1 saniye eklemek Dünya'nın dönüş hızındaki değişikliği dikkate almayan otomatik saat uygulamalarının bulunduğu akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda ve iletişim sistemlerinde karışıklığa sebebiyet verebilir.
Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), 1972’den 2016’ya kadar ortalama her 1,5 yılda bir "artık saniye" ilave edilmişti. Ancak 2016’dan itibaren Dünya Rotasyon ve Referans Sistemleri Servisi (IERS), Dünya'nın dönüş hızındaki artış sebebiyle "artık saniye" uygulamasının artık gerekli olmadığını açıklamıştı.
IERS, 2019 yılının temmuz ayında 2020 için de artık saniyenin ilave edilmeyeceğini duyurmuştu.