Dr. Yolcu: Kabızlık için sabah aç karnına 2 su bardağı ballı ılık su için


Kabızlığın hastalık olmadığını hastalıkların bir sonucu olduğunu belirten Gastroenteroloji uzmanı Uz. Dr. Ömer Faruk Yolcu, kabızlıktan kurtulmanın yollarından birisinin sabah aç karnına 2 su bardağı ballı ılık su içmek olduğunu söyledi.

Halk arasında 'kabızlık' olarak bilinen rahatsızlığın genelde dışkının çok sert olması, düzenli aralıklarla yapılamaması ve yapmada zorluk olarak tarif edildiğini hatırlatan Medicalpark Samsun Hastanesi doktorlarından Yolcu, posasız beslenme, yetersiz su tüketimi, yanlış öğrenilmiş bağırsak alışkanlıkları, hareketsizlik gibi nedenlerle bağırsakların yeterince çalışmamasının kabızlığa yol açtığını kaydetti.

Parkinson hastalığı, multiple skleroz, alzheimer hastalığı gibi nörolojik hastalıklarda omuriliği zedeleyen hastalıklarda da kabızlığın gelişebildiğini ifade eden Sağlıklı Yaşamı Destekleme Derneği (SAYMER) üyesi olan Dr. Yolcu, kalsiyum fazlalığı ve gebelik gibi durumların yanı sıra spazm çözücüler, depresyon, parkinson, demir, tansiyon, kalsiyum gibi ilaçların kabızlığa neden olduğunu belirtti.

"Kabızlık dışkı çapının incelmesi bağırsak polipleri, bağırsak kanseri, prostat büyümesi, prostat kanseri gibi hastalıklarda da görülebilir" diyen Dr. Ömer Faruk Yolcu şöyle konuştu: "Çocuklarda kronik kabızlık, bağırsağın sinirlerini tutan rahatsızlıklarda görülebilir. Yaşlı hastalarda ise barsak düğümlenmesi ve tümörler söz konusu olabilir. Bu nedenle konu ile ilgili bir hekime muayene olmakta yarar vardır. Bu alanda yapılabilecek kolonoskopi (kalın bağırsağın makattan endoskop adı verilen ışıklı hortum şeklinde bir aletle incelenmesi), ilaçlı kalın barsak röntgeni gibi değişik araştırma yöntemleri vardır. Rutin sağlık kontrolü tetkikleri arasında yer alan kolonoskopi, 40 yaş üzerindeki sağlıklı kişilere önerilmekte ve normal sonuç elde edilmesi durumunda her 10 yılda bir tekrarlanması salık verilmektedir."

Kabızlıktan kurtulmak için günde 3-4 litre sıvı alınması gerektiğini bu kadar sıvı içemeyenlerin ise sabah aç karnına 2 su bardağı ılık su yada ballı ılık su içmesini öneren Yolcu, "Öncelikle beslenme tarzınızı bol lifli ve posa bırakan gıdalardan seçmelisiniz. Bu nedenle lif oranı yüksek olan gıdalar sizin için en avantajlı olanlardır. Lifli gıdalar dışkının yakıtı gibi kabul edilmelidir. Nasıl ki bir araç yakıt olmadan hareket edemezse, bağırsaklarda aynı şekilde hareket edemez ve kabızlık ile yanıt verirler. Bağırsakların bu itici gücü; suda eriyen besinler, suda erimeyen besinler ve su alımı ile sağlanabilir. Suda erimeyen gıdalar; baklagiller suda erimezler ve lif oranları yüksektir, yani posa bırakırlar. Bunlar arasında bakla, nohut, mercimek, kuru fasulye ve bezelye sayılabilir. Suda eriyen gıdalar; suda eriyen gıdalara yeşil sebzeler güzel bir örnektir. Bu tür besinlerin her ne kadar kabızlık için yararlı olduğu inanışı söz konusu ise de aslında suda erimeyen, yani posa bırakan gıdalar daha yararlıdır. Ancak, bunların dengeli bir şekilde yeşil sebzeler ile birlikte tüketilmesi en ideal sonucu verir. Ülkemizde gerek baklagiller ve gerekse de yeşil sebzelere en kaliteli koşullarda her an ulaşmak mümkündür. Günlük yaşantınızda mümkün olduğunca hareketli olmanızda yarar vardır. Bu açıdan düzenli yapılan spor ve yürüyüşlerin yararı çoktur. Bol zeytinyağı tüketilmesi, dışkının çömelerek yapılması kabızlık ilaçları uygunsuz kullanılırsa zarar verebilir. Bazı kişiler, kabızlık ilaçlarını giderek artan dozda kullanır ve bağırsakları bu ilaçlara yanıt vermez hale gelir. Kabızlık yeni başlamışsa, karın ağrısı ile birlikteyse, barsak kanaması varsa, bulantı kusma varsa, iştahsızlık kilo kaybı varsa, kansızlıkla birlikteyse doğal çözümlerle oyalanmamalı vakit geçirmeden bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır." dedi.ilik-su-icin-1841119.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Dr. Yolcu: Kabızlık için sabah aç karnına 2 su bardağı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER