Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, sigarayı bırakmanın en iyi yolunun motivasyon olduğunu belirterek, geçen yıl Yozgat Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) müracaat eden 2 bin 604 kişiden 501 tiryakinin sigarayı bıraktığını söyledi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada sigaranın insan sağlığına verdiği zararlara dikkat çekti.
Dr. Karaarslan, "Dünya Sigarayı Bırakma Günü gibi özel tarihler bu karar günü için iyi ve anlamlı olur. Yozgat'ta geçen yıl sigarayı bırakmak için KETEM'e 2 bin 604 vatandaşımız müracaatta bulundu. Bu vatandaşlarımızdan bin 975 kişi ilaçla bırakma yöntemini seçti. Bunlardan 609 kişi psikolojik danışmanlık alarak sigarayı bırakma yoluna gitti. 501 sigara tiryakisi ise sigarayı bıraktı. Sigarayı bırakmanın en büyük gerekli koşulu motivasyondur. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Sigarasız sağlıklı yaşamı, yaşamınızda en önemli karar olarak hep canlı tutmalısınız yoksa 'bir sigara içmekten bir şey olmaz' diye düşünmeye başlarsak ve sonunda bağımlılığa geri dönmüş oluruz." dedi.
100 BAĞIMLI'DAN 50'Sİ SİGARA YÜZÜNDEN ÖLMEKTEDİR
Sigara zararının sadece içiciye değil çevresindeki insanlara da zarar verdiğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yozgat Halk Sağlığı Müdürü, şunları kaydetti: "Tiryakilerimiz sigaranın sadece kendisine zarar verdiği gibi başta ailesi olmak üzere çevresindeki insanlara da zarar verdiğini unutmaması gerekir. Bu kapsamda hem sağlığımıza, hem de ekonomik anlamda cebimize zararı olduğunun bilinmesi gerekir. Bir olaya üzülen kişi, üzüntüsünü gidermek için sigaraya sarılma eğilimine girmesi son derece yanlıştır. Vatandaşımız teselliyi asla sigarada aramamalıdır. Çünkü geçmişte en üzüntülü anlarında sigara onu rahatlatmıştır. Sigara vücuda maddi zarar vermekte en başarılı etkendir. Sigaranın bedenimize verdiği zararlar, gırtlak ve beyin kanserinin yüzde 99'u, beyin kanamalarının yüzde 85'i, damar tıkanıklıklarının yüzde 90'ı, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerin bedenine yüzde15 ile yüzde 33 oranında daha az oksijen girmektedir. 100 bağımlıdan 50'si sigara yüzünden ölmektedir. Anne adayı gebelik sürecinde sigara içerse; yüzde 80 erken veya ölü, yüzde 65 özürlü, yüzde 20 normal sürede fakat normalden küçük doğum gerçekleşir."
Karaarslan, Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak denetimlerin aralıksız devam ettiğini sözlerine ekledi. CİHAN