Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya, kentsel yaşam tarzı, obezite ve alkolün şeker hastası sayısını artırdığını açıkladı.
Şeker hastalığının erken teşhis ile önlenebileceğine vurgu yapan Kaya, "Dünya üzerinde 382 milyon insan diyabet/şeker hastasıdır. Ülkemizde ise bu rakam 8 milyondur. Şeker hastalığı; pankreas organımızda çeşitli nedenlerle gelişen hasar sonrası salgılanan insülin miktarının ciddi şekilde düşmesi yada insülinin yapılış bozukluğu sonucu kan şekerinin yükselmesidir. Kontrolsüz diabet zamanla kalp damar sistemi, göz, böbrek ve sinir sisteminde ciddi hasarlar yaratır. Erken yaşta kalp krizi, körlük, böbrek yetmezliği ve diyalize girme, extrem kayıplar ve cinsel bozukluklara yol açar, tüm vücudu sinsice kemirir." dedi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Kaya, diabetin iki tip olduğunu ifade ederek, açıklamasına şöyle devam etti. "Diabet başlıca 2 tiptir. Tip 1 insülin bağımlı diabet, tip 2 ise insüline bağımlı olmayan diyabettir. İnsüline bağımlı diabet genelde çocuklarda ve gençlerde, insüline bağımlı olmayan diabette genelde erişkin ve yaşlılarda görülür. Tip 1 olarak adlandırdığımız diabet, insülin iğneleri dışında tabletlerle tedavi edilemez. Kan şekeri daha dengesiz ve erken yaşlarda komplikasyon gelişir. Genelde erişkin ve yaşlılarda görülen tip 2 diabet ise şeker hapları ile kontrol altına alınabilir, alınamadığı durumlarda ise insülin kullanır."
Dr. Kaya, "Yaptığımız testler sonucu gizli şeker denilen prediyabet safhasında yakaladığımız hastalara diyet ve egzersiz öneriyoruz. Bazı hastalarımıza ise önleyici ilaç veriyoruz. Erken safhada teşhisler sonucu %58 oranında azalma görülmektedir." diye konuştu.
Belirtileri taşıyan veya risk grubunda bulunan hastaların mutlaka endokrinoloji ve dahiliye polikliniğine başvurarak şeker yüklemesi yaptırmalarını öneren Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Diabet (Şeker) hastalığı önlenebilir bir rahatsızlıktır. Halkımızda gördüğümüz en önemli sorun ise bilinçsizliktir. Halkımızın %45'i şeker hastası olduğunun farkında değil, ilaçları yanlış ve düzensiz kullanması ve doktor kontrollerin aksatması sonucu sık sık şeker yüksekliği nedeniyle acil servislere başvurmaktadır. Biz Aksaray Devlet Hastanesi olarak şeker hastalarında bilinçlendirmeyi arttırmak için yakından etkili ve tekrarlayan düzenli eğitimler veriyoruz. Katılan hastalarımızın tümü bu eğitimden memnun kalmaktadırlar. Biz eğitimin faydasını hastanemiz acil servislerine gelen şeker yüksekliği ile gelen hasta sayısında ki azalmada görüyoruz. Özetle şeker hastalığı; özellikle erişkinlerde oluşması önlenebilen ve şeker hastası bireylerin doktor ve hemşire tarafından bilinçlendirme eğitimi sonrası doğru tedavi, düzenli kontrollerle baş edilebilir bir hastalıktır."
CİHAN