Döviz nereye gider, zam tsunamisi ne kadar daha sürer?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Kasım 11 2017
''Haricî faktörler artık aleyhimize. Sıcak para ile ayakta kalmaktan başka çaremiz kalmadı. Hal böyle iken yüksek enflasyon ve yüksek kur 81 milyonun önüne maliyet olarak çıkıyor. İki ucu keskin bıçak sırtında bir ekonomi. Zam tsunamisine hazırlıklı olalım.''

TARIK ZİYA / Samanyoluhaber.com
ABD Doları 6-10 Kasım haftasında 3.85 TL ile 3.90 TL arasında gitti, geldi. Euro da 4,47-4,52 TL bölgesinde salınıyor. Herkes dolar ve Euro’yu konuşurken İngiliz Pound'ı 5 TL’yi ilk defa geçti.
Bahsettiğim aralıklar kalıcı değil. Döviz alıp çıkmak isteyen yabancı yatırımcı, Merkez Bankası’nın (TCMB) nabzını tutuyor.
TCMB şu ana kadar yaptığı gibi tribünden seyretmeye devam ederse bir sonraki hamle dolar için 3,94-4,03 TL aralığı olacak. Euro da yeni kamp yeri olarak 4,57-4,61 TL’ye çıkmayı deneyecek.
Merkez Bankası’nın sessizliği faizlerin artmadığı mânâsına gelmiyor.
Hazine’nin iki yıl vadeli tahvil faizi yüzde 13,58 oldu. Gösterge niteliğindeki tahvilin maliyetinin yüzde 11 civarından bu seviyeye gelmesi piyasanın hükûmete verdiği mesajdır.
TL’DEN KAÇIŞ HIZLANACAK
Şayet Merkez Bankası para baronlarına daha fazla faiz taahhüdünde bulunmazsa tahvil faizi yüzde 15’e doğru tırmanabilir. Bu da demek oluyor ki Merkez Bankası faizi yüzde 12,25’te tutmakta ısrar ederse TL’den kaçış daha da hızlanacak.
Yatırımcıların akıl hocalarından Standard&Poor’s (S&P) ve Japon Credit Rating (JCR) geçen hafta Türkiye’nin en son kredi notunu ilan etti. Maalesef her iki kuruluşun da karnesinde kredi notu ‘yatırım yapılamayacak kadar zayıf’ olarak kaldı.
En son karne geçen seneki karneyle aynı kalsa da bu defa notun düşme ihtimalinin altı kırmızı kalemle çizildi. ABD ve Avrupa’da faizlerin artmaya devam ettiği, para musluklarının kısıldığı bir iklimde sermaye göçünden en fazla Türkiye’nin müteessir olacağı belirtildi.
ZAM TSUNAMİSİ BİTMEDİ
Haricî faktörler artık aleyhimize. Sıcak para ile ayakta kalmaktan başka çaremiz kalmad
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.F-16'ların vurduğu İHA hakkında şok bilgi: Ankara yakınlarına kadar ulaşmış2.Avustralya'daki terör saldırısında ilginç detaylar ortaya çıktı!3.KHK'lılar Ankara'da adeletsizliği haykırdı: Zeytinyağı almak bile terör suçu oldu...4.Esad ve eşi Esma Esad Rusya'da ne yapıyor? Ayrıntılar ortaya çıktı...5.Tayyar fitili ateşledi: Öyle biri var ki, iddialar Mehmet Akif Ersoy'unkinden daha ağır...
6.ABD'de kırmızı alarm: 'Bir dizi bombalı terör saldırısı önlendi'7.Konut sahibi olanlar dikkat! TCMB araştırma sonucu şok sonuç!8.Konya hazır mı?9.Türkiye 'adaletsizlik rekoru' kırdı, AİHM tescil etti: 2 bin 420 kişi için daha hak ihlali kararı10.Mahkeme karar verdi: AKP’li eski milletvekili Hüseyin Kocabıyık hakkında tahliye!

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

ŞERİF ALİ TEKALAN

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

F-16'ların vurduğu İHA hakkında şok bilgi: Ankara ...

Avustralya'daki terör saldırısında ilginç detaylar...

KHK'lılar Ankara'da adeletsizliği haykırdı: Zeytin...

Esad ve eşi Esma Esad Rusya'da ne yapıyor? Ayrıntı...

Tayyar fitili ateşledi: Öyle biri var ki, iddialar...


