TZOB Başkanı Şemsi
Bayraktar, Yalova'nın Çiftlikköy İlçesi
Ziraat Odası'nın geçtiğimiz Haziran ayında
hizmete giren yeni hizmet binasının resmi açılış törenine katıldı. Buradaki konuşmasında domates güvesi hastalığının domates bahçelerini vurduğunu söyleyen Bayraktar, "
Domates güvesi verimliliği düşürdü. Bir de hava sıcaklıkları normalin üzerinde gittiği için verimlilik rakamları düştü. 20 Ekim'den sonra
sera malları çıkmaya başlayacak. Bu fiyatlarda denge oturacak ama bugünlerde yüksek seyredecek. Dünyada
ucuz ürün bulma şansı kalmadı.
Türkiye'de bazen
doğal afetler ürün fiyatlarının yukarı çıkmasına sebep olacak. Bunlara da alışık olup tedbirlerimizi almamız lazım" dedi.
Genetik modifiyeli ürünlerle ilgili de bir açıklama yapan Bayraktar, "Bu sadece bizim değil dünyanın meselesi. Türkiye'ye şu ana kadar bu ürünler rahat bir şekilde girdi tüketildi. Soyadan mısıra kadar. Ama şimdi son bir
kanun çıktı. Kanunda yapılan düzenlemede bir
komisyon marifetiyle Türkiye'ye gelen genetik modifiye ürünlerin denetlemesi yapılacak. Birçoğunun da yasaklandığını görüyoruz. Biz birlik olarak insan sağlığı konusunda tereddüt yaratan ürünlere karşıyız. Genetik modifiye ürünlerin denetlemesi iyi yapmalıyız" dedi.
Türkiye'de her yıl bir
Kıbrıs kadar toprağın
erozyon nedeniyle kaybedildiğini hatırlatan Bayraktar, tarım alanlarındaki yapılaşma ve küresel ısınmanın sektörü büyük bir şekilde etkilediğini belirterek, "Buğdayda bugün böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Bir yıldır
buğday fiyatları dünyada yüzde 65 arttı. Arpa, mısır fiyatları yüzde 45 civarında arttı. Et ve süt artmaya devam ediyor. Şimdi bunu yaşayacağız. Ukrayna'da Rusya'da, Kazakistan'da da kuraklığın gelmesi ile verim düştü.
Pakistan önemli bir buğday üreticisi bir
sel felaketi geldi. Orada da arzı yavaşlattı. Bizi de bu zaman zaman vuruyor. Biz buğday rekoltesini 21 milyon ton tahmin ediyorduk şimdi revize ettik 18,5 milyon tona çektik. 18,5 milyon ton bizim ihtiyacımızı görüyor ama spekülasyonlara yönleniyor" diye konuştu.
DHA